Zabava

Umrl je Danilo Kocjančič

3. 2. 2013, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Eden od največjih legend slovenske glasbe, Danilo Kocjančič, je danes izgubil boj s težko boleznijo.

Rodil se je 22. marca 1949 v Kopru, Danilo pa je glasbeno kariero začel kot srednješolec, v 60. letih 20. stoletja, z ustanovitvijo za tiste čase avantgardne skupine Kameleoni. Kasneje je ustanovil še skupine Boomerang, Labirint, Prizma, Bazar in Halo.

Pravi Kocjančičev skladateljski talent se je pokazal pri skupini Prizma, s katero je na besedila Draga Misleja-Mefa nanizal kup uspešnic (»Pogum«, »Dobrodošli«, »Senca«, »Ta moška«...) zmagoval na festivalih in posnel tri LP plošče ter nekaj singl plošč. Kot nadaljevanje Prizminega obdobja je s skupino Bazar nanizal največ uspešnic, (»Tina«, »Portorož 1905«, »Dober dan«, »Poišči me«, »Amerika«, ...), ki so doživele vrsto priredb raznih izvajalcev.

Nadaljeval je s skupino Halo, ki je postala razpoznavna z uspešnico »Anita ni nikoli...«. Začel je pisati skladbe tudi za druge izvajalce zabavne glasbe (Tinkara Kovač, Polona, Lara Baruca, Monika Pučelj itd.), ki so svojo kariero začeli in postali znani z Danilovo pomočjo.

Kasneje je izdal samostojna albuma Vse moje ljubezni in Danilo & friends, na katerih so zbrane njegove uspešnice iz različnih glasbenih obdobij, v novih preoblekah in z različnimi vokalnimi solisti. 2005 je izdal ploščo Danilo poje Kocjančiča, na kateri je prvič vse glavne vokale odpel sam.

S skupino Danilo Kocjančič & Friends, ki je delovala od leta 2011, so se Danilo in ekipa vrnili k avtorskim koncertom in k bolj rockerskim priredbam Danilovih največjih uspešnic iz vseh obdobij. Danila je bolezen ustavila med snemanjem novega albuma, edina končana pesem pa je Nisi prva, nisi zadnja.