Zabava

Eksplozija agresije na Metelkovi

Urban Klančnik
30. 1. 2013, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Metelkovi smo v torek 29. januarja obiskovalci Gale Hale doživeli pravo eksplozijo agresije. Nastopili so namreč Vader, Aborted, Bonded By Blood, Bloodshot Dawn in FHOBI.

Čeprav Bonded By Blood, Bloodshot Dawn in FHOBI niso razočarali, pa se je vse vrtelo okoli Aborted in 'headlinerjev' Vader.

Koncert je organizirala ekipa Dirty Skunks (www.dirtyskunks.org), ki že več kot deset let skrbi za underground sceno v Sloveniji. In torkov koncert je bila ponovno prava poslastica, za ljubitelje težkih ritmov.


Belgijski 'deathgrinderji' Aborted so, kljub temu, da nenehno menjajo zasedbo, prekaljeni mački in so predstavljali zanimiv kontrast Vaderjem. Bilo je zanimivo in tudi nekaj svežega videti člane benda, ki neobremenjeno kramljajo s publiko med tonsko probo. S tem so, prav gotovo nehote, ustvarili dodaten stik s publiko. A če so fantje nasmejani in vsaj na videz prijazni pred koncertom, pa se to spremeni v trenutku, ko pade prvi rif. Fantje ne poznajo šale in čeprav imajo v pesmih nekaj počasnih ritmov, pa so ti tako globoki, težki, da samo dodajo k agresiji in je niti slučajno ne omilijo. Mešanica deatha in grinda je odlično dodelana, sam njihov nastop pa je izjemno agresiven tudi do publike. Aborted praktično zahtevajo moshpit, circle, stagediving, videli pa smo tudi 'mojzesa', ko se del publike postavi na eno stran, drugi del na drugo in na ukaz trčijo med seboj v vsesplošnem moshpitu. Kar se tiče tega, so Aborted precejšnje nasprotje skupine Vader, ki prepustijo publiki, da pač počne kar hoče.

Za Aborted bi lahko rekli, da so vseskozi v poslušalčevi glavi, ga silijo v gibanje in aktivno sodelovanje med koncertom, kar je morda slabo za poslušalce, ki se raje skoncentrirajo na samo glasbo. Vader pa, kot že rečeno, dejanja pač prepustijo poslušalcu samemu. So nekoliko bolj statični, tudi bolj misteriozni. Nenazadnje so začetniki temačnega poljskega death metala, ki se malenkost križa tudi z black rifi. Odigrali so albuma Black To The Blind in Sothis in publiki pokazali, da so velikani death metal scene. Nenazadnje že samo ime veliko pove. Povprečen metalec preprosto ne pomisli, da ime izhaja iz slavnega kvazi sci-fi filma. Vader so definirali tako zvrst kot ime.

V prihodnosti se lahko veselimo še koncertov (08.02.2013) In The Crossfire (Si), Until Death (Si), Žižolath (Si), (12.02.2013) Pustni Glam Night feat. Lipstikk N' Leathür Warm-up z Broken Arrow in posebnim presenečenjem, (22.02.2013) Drunk In Public: Carry-All (Ita), White Stain (Si), Radiostorm (Si) in (02.03.2013) Milking The Goatmachine (Ger), Mephistophelian (Si), Vasectomy (Si).