Zabava

Morebitna hčerka Williama in Kate bo princesa

STA / A.M.
10. 1. 2013, 13.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes sporočila, da bo morebitna hčerka njenega vnuka Williama in soproge Catherine nosila naziv princesa. Poleg tega se jo bo naslavljalo njena kraljeva visokost. S tem je kraljica spremenila pravilo, po katerem bi naziv princa nosil le njun sin.

Letters patent je sicer oblika pravnega inštrumenta v obliki odprtega pisma. Z njim lahko kraljica med drugim odloči o nazivu nekoga brez odobritve parlamenta.

Elizabeta II. je objavila t. i. Letters Patent, s katerim je razveljavila odločitev kralja Jurija V. iz leta 1917. V skladu z njegovim določilom bi bil namreč princ le morebiten sin mladega para, medtem ko bi hčerka nosila naziv "lady", prav tako pa ji ne bi pripadalo naslavljanje z "njeno kraljevo visokostjo".

Sprememba je bila pričakovana, potem ko je bil sredi decembra lani objavljen nov zakon, ki bo končal diskriminacijo žensk pri nasledstvu na britanskem prestolu. Po novem pravica do krone ne bo več odvisna od spola in bo pripadla prvorojencu oziroma prvorojenki. To bo veljalo tudi za otroka, ki ga bosta čez nekaj mesecev dobila vojvoda in vojvodinja cambriška.