Zabava

Na Evrosongu 39 držav, kako do slovenskega predstavnika še uganka

A.M.
9. 1. 2013, 12.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Izboru za pesem Evrovizije 2013, ki bo 14., 16. in 18. maja 2013 potekal v Malmeju bomo videli in slišali 39 sodelujočih držav, med njimi tudi slovenskega predstavnika.

Kako bo Slovenija izbrala svojega evrovizijskega predstavnika še ni znano. Lansko leto je vse skupaj potekalo preko šova Misija Evrovizija, v katerem je slavila Eva Boto, ki pa v Bakuju ni izpolnila pričakovanja. Za letošnje leto se govori, da naj bi predstavnika na nacionalki izbrali interno, zopet drugi pa, da se vrača stara Ema.

Če je še lansko leto v Bakuju sodelovalo 42 držav, bo letošnji glasbeni izbor nekoliko manjši, saj se od največjega glasbenga tekmovanja poslavljajo Slovaška, Portugalska in nepričkaovano tudi Bosna in Hercegovina. Čeprav se je nastopu odpovedala tudi Turčija, naj bi se zveza evropskih radiotelevizij menda pogajala s turško nacionalno televizijo. Turčija namreč prirediteljem zameri, da so vnaprej potencira določenega izvajalca, prav tako pa naj bi bil po njihovem mnenju že vnaprej znan zmagovalec.

Zaenkrat so svojo udeležo v Malmeju potrdile Albanija, Avstrija, Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Črna gora, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Gruzija, Hrvaška, Islandija, Irska, Izrael, Italija, Latvija, Litva, Makedonija, Madžarska, Malta, Moldavija, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Romunija, Rusija, San Marino, Srbija, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Ukrajina in Velika Britanija. Dokončna številka sodelujočih bo znana 17. januarja, ko bo v Malmeju potekalo žrebanje vrstnega reda.