Zabava

Na Evroviziji bo nastopilo 39 držav, tudi Slovenija

STA / S.R.
25. 12. 2012, 12.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Za nastop na izboru za pesem Evrovizije leta 2013, ki ga bo maja gostil švedski Malmö, se je prijavilo 39 radiotelevizijskih hiš.

RTV Slovenija je že prejšnji teden napovedala, da bo kljub ugibanjem o odstopu zaradi finančnih težav, izbirala in poslala slovenskega predstavnika.

Kot poroča nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung, je Evropska radiotelevizijska zveza (EBU) sporočila, da od letošnjih držav udeleženk na Eurosongu naslednje leto ne bodo sodelovale le Bosna in Hercegovina, Portugalska, Slovaška in Turčija. Prve tri so za odpoved sodelovanja navedle finančne razloge.

Na Evrovizijo so se prijavile celo Grčija, Italija in Španija, ki jih je finančna kriza še posebej prizadela in o katerih so mediji že poročali, da na izboru prihodnje leto verjetno ne bodo sodelovale.

Ponovno se je prijavila tudi Armenija, ki je letos odstopila od izbora v sosednjem Azerbajdžanu in na katerem so se pomerile pesmi iz 42 držav.

Plačilo nepovratne kotizacije za Eurosong znaša 77.000 evrov, eden od razlogov za odpovedi je tudi strah pred zmago, ki državo obveže, da naslednje leto sama gosti priljubljen in predvsem zelo drag dogodek.