Zabava

Na Green Day v Trst

STA
22. 12. 2012, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Punkerji Green Day so na začetku novembra odpovedali vse koncerte po ameriških klubih do konca leta in zamaknili nekaj koncertnih datumov v januarju in februarju v sklopu turneje Uno, dos, tre.

Green Day so na svoji spletni strani objavili kar štiri koncertne datume v bližnji Italiji, novico, da bodo ameriški punkerji 25. maja nastopili na tržaškem Trgu zedinjenja Italije, pa so ta teden potrdili tudi italijanski organizatorji.

Zasedba se na italijanske odre vrača po štirih letih odsotnosti in prav v Italiji začenja s krajšo evropsko turnejo, na kateri predstavljajo trilogijo albumov "Uno", "Dos" in "Tre".

Začetki skupine Green Day segajo v leto 1987. Pevcu in kitaristu Billyju Joeju Armstrongu, basistu in spremljevalnemu vokalistu Mikeu Dirntu ter bobnarju z nadimkom Tre Cool so kmalu po izidu njihovega tretjega albuma "Dookie", ki je doživel izredno velik uspeh, pripisali velike zasluge, da so uspeli punk ponovno vrniti v mainstream, so sporočili z italijanske agencije za promocijo koncertov Azalea Promotion. Ta koncert v Trstu pripravlja v sodelovanju z Live Nation Italia.

Fantje so svoj uspeh potrdili leta 2004 z izidom albuma "American Idiot", ki je nekoliko bolj rockersko obarvan in je požel zelo dobre odzive tako med kritiki kot med njihovimi oboževalci. Leta 2009 mu je sledil prav tako zelo uspešen album "21st Century Breakdown".

Na začetku letošnjega leta so nato Green Day napovedali trilogijo albumov, naslovljenih "Uno", "Dos" in "Tre", ki naj bi nadaljevali uspeh albuma "21st Century Breakdown". Prvi album "Uno" je bil na prodajnih policah že septembra, drugi je izšel novembra, tretji pa v decembru.

Green Day bodo evropsko turnejo uvedli s koncertom v Milanu 24. maja, v Italiji pa bodo poleg v Trstu nastopili še v Rimu (5. junij) in Bologni (6. junij). Po tržaškem koncertu se bodo 27. maja ustavili v Beogradu, 29. maja pa na Dunaju. Zaenkrat je kot zadnji koncertni datum v Evropi na spletni strani zasedbe naveden koncert na nizozemskem festivalu Pinkpop 16. junija.