Zabava

Ljubljana se je za en večer spremenila v Sarajevo

STA / K.Š.
13. 12. 2012, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Člani sarajevske zasedbe Plavi orkestar so v okrepčevalnici Harambaša v Ljubljani, ki jo krasi napis Dobrodošli v Sarajevu, predstavili svoj sedmi studijski album, ki so ga naslovili Sedam.

Na albumu, ki je nastajal kar štiri leta, je 11 skladb, pri katerih so sodelovali številni gostje, med njimi Dragana Mirković in skupina Dubioza kolektiv.

Skupina Plavi orkestar bo prihodnje leto obeležila 30 let od nastanka. Glasbeniki so se sicer vmes porazgubili, leta 2009 pa se je porodila ideja, da bi ponovno združili moči. Tedaj je začel nastajati material za novi album, a so zaradi želje pevca Saše Lošića, da bi gradivo izpopolnili, trajalo kar štiri leta preden je "Sedam" končno izšel pod okriljem založbe Dallas Records.

Za dolgoletno potrpežljivost in "razumevanje umetniškega" nemira, se je Lošić zahvalili direktorju založbe Goranu Lisici - Foxu. Ta je dejal, da se je na album splačalo počakati toliko časa, saj gre po njegovem mnenju za najboljši izdelek zasedbe od "tistih starih časov".

Lošića, ki sicer sklada tudi filmsko glasbo, zaznamuje prehajanje med alternativo in glasbo za množice. Za glasbo Plavega orkestra je dejal, da jim kljub vsemu ne zadostuje ustvarjati zgolj zabavno glasbo, saj se radi gibljejo po poteh nepredvidljivega.

Na albumu "Sedam" je 11 skladb, ki so plod številnih sodelovanj z znanimi glasbeniki. Pri skladbi "Ti misliš da je meni lako" se je zasedbi pridružila pevka Dragana Mirković, pri skladbi "Revolucija" pa so vskočili člani priljubljene alternativne zasedbe Dubioza kolektiv. Zanimiva je tudi pesem Od kod si doma, v kateri se mešata slovenski jezik in bosanščina. Velja dodati, da Lošić že nekaj let živi in ustvarja v Sloveniji.

Skupina Plavi orkestar je bila ustanovljena leta 1983 in izhaja iz novovalovske tradicije 80-ih let, nekaj časa pa je celo pripadala sarajevskemu gibanju New Primitives. Kljub temu, da so na sceni že 30 let pa je Lošić dejal, da tega sam ne razume kot obletnice, gre zgolj za golo dejstvo, da so že toliko let predani glasbi.

Plavi orkestar se bo ob izidu albuma podal na turnejo, Lisica je napovedal veliki koncert v Zagrebu 8. marca 2013, glede kasnejših datumov pa je ostal skrivnosten. Razkril je le, da bo zasedba zagotovo obiskala vsa večja mesta na območju nekdanje Jugoslavije.

Skupino poleg Lošića sestavljajo še bas kitarist Samir Čeremida, bobnar Admir Čeremida in solo kitarist Saša Zalepugin.