Zabava

Francoska prva dama se je opravičila za ljubosumen tvit

STA
3. 10. 2012, 19.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Partnerka francoskega predsednika Valerie Trierweiler je danes priznala, da je storila napako, ko je junija med parlamentarnimi volitvami objavila sporen tvit.

V slednjem je porinila nož v hrbet nekdanji partnerki Francoisa Hollanda Segolene RoyalTrierweilerjeva, ki je po poklicu novinarka, je junija le nekaj dni pred drugim krogom parlamentarnih volitev na družbenem omrežju Tweeter zaželela srečo socialističnemu "odpadniku" Olivieru Falorniju, ki se je za poslanski sedež v kraju La Rochelle spopadel s Segolene Royal, nekdanjo Hollandovo partnerko in materjo njunih štirih otrok.

Hollande je na omenjenih volitvah pred tem javno podprl Royalovo, Trierweilerjeva pa je s svojim tvitom torpedirala tudi obljubo novega predsednika, da bo v Elizejsko palačo povrnil treznost in razumnost.

V pogovoru za današnjo izdajo francoskega časnika Ouest-France je Trierweilerjeva zaradi tvita izrazila obžalovanje. "To je bila napaka, ki jo obžalujem," je dejala v prvem izrecnem opravičilu za junijski spodrsljaj, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Socialisti so bitko za sedež v La Rochelle izgubili, Hollande pa si je poleg tega zaradi tvita prislužil ostre kritike in napade z desnice. Svojo javno podobo je julija skušal popraviti, saj je javnosti sporočil, da je od partnerke in družine zahteval strogo ločevanje med zasebnim in javnim življenjem.

Vse odtlej je bilo s strani Treiweilerjeve v javnosti slišati le malo. Še naprej piše literarno kroniko za revijo Paris Match, kjer je kariero pred 22 leti začela kot politična novinarka, je pa za Ouest-France potrdila, da je zavrnila predlog za televizijske dokumentarce o humanitarnih vprašanjih. To bi namreč po njenih besedah vodilo v "težave".

Hkrati je zagovarjala odločitev, da še vedno dela. "Za otroke moram skrbeti jaz in ne vidim, kako bi to lahko počela brez plače. Francija ima rekord med zaposlenimi ženskami - 85 odstotkov. Sem preprosto ena izmed njih," je dejala.

Glede na javnomnenjsko raziskavo, ki jo je objavila revija VSD, ima dvakrat ločena mati treh otrok pred sabo še dolgo pot, da Francoze znova pridobi na svojo stran. Glede na anketo, ki so jo opravili na 1714 vprašanih, ima le 29 odstotkov Francozov dobro mnenje o prvi dami, kar je 20 odstotkov manj kot v času pred objavo spornega tvita.