Zabava

The Beatles spet na vinilu

K.Š.
2. 10. 2012, 11.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

14 albumov se vrača v svojem originalni razkošju na 180g vinilu z repliciranimi originalnimi ovitki in nekaterimi dodatki.

Albumi so navoljo posamično ter v razkošnem box paketu, ki jih je na svetu le 50 tisoč, skupaj z izjemno, elegantno oblikovano 252-stransko knjigo.

Avtor knjige, ki je na voljo le v box izdaji, je nagrajeni radijski producent Kevin Howlett. Delo vključuje posebna poglavja posvečena vsakemu albumu posebej, kot vpogled v ustvarjanje remasteriziranih albumov in pripravo vinilnih izdaj. Knjiga prinaša bogato zbirko fotografij, ki prikazujejo snemanje Beatlesov skozi celotno kariero ter mnoge druge slike, ki niso bile vključene v knjižice remasteriziranih albumov izpred treh let.

Naslovi vključujejo 12 originalnih 'britanskih' albumov skupine The Beatles, ki so izšli med letoma 1963 in 1970 ter albumi Magical Mystery Tour, ki je bil sprva objavljen le v Ameriki, danes pa je del temeljnega kataloga skupine; Past Masters in Volumes One & Two, dvojni album z A in B-stranskimi singli, ki se niso znašli na albumih; ter skladbe z EP izdaj in redki posnetki. S tem box set izidom bodo albumi v stereo verziji na vinilu izšli tudi v Ameriki, prvi štirje albumi skupine The Beatles sploh prvič. Remasterizirani albumi pa bodo prvič izšli v mono verziji prihodnje leto.

Glasba v 'vseh formatih'

Glasbo skupine The Beatles smo lahko slišali v različnih formatih – od debelih magnetofonskih trakov do nevidnih računalniških datotek. No, noben glasbeni medij pa ni tako romantičen in razburljiv kakor 12 inčni disk – LP. Proces previdnega jemanja plošče iz ovitka, čiščenja in spuščanja gramofonske igle ponuja intimno sodelovanje v reprodukciji glasbe.

##IMAGE-15213##Ovitek kot zgodba

Ko so albumi The Beatles izšli prvič, je poslušalec užival v otipljivem odnosu z glasbo skozi utore na plošči. Obstajala je emocionalna vez s tem artefaktom, ki prenaša zvok, a ta vez je bila še dodatno utrjena z ovitkom. To ni bil le funkcionalni objekt, ki je ščitil disk, temveč je služil tudi kot stillski dodatek. Vsekakor je imel ovitek vsakega albuma skupine The Beatles tudi sporočilo o glasbi, okoli katere je ovit – prevladajoči oranžna in rjava barva ter podaljšani obrazi na naslovnici Rubber Soul nekako utelešajo zvok plošče. S prebojem kasete v sedembesetih in kompaktinega diska v osembesetih je dizajn ovitka zmanjšan – tako po velikosti kot po pomembnosti je izgubil svoj čar. Deloma je to tudi razlog, da LP-ji v nasprotju s pričakovanji niso zavrženi.

Nič od naštetega ne bi bilo pomembno, če glasba skupine The Beatles ne bi imela trajne moči. Septembra 2009 so remasterizirani albumo zasedli vrhove glasbenih lestvic po celem svetu. 17 milijonov prodanih CD-jev v le sedmih mesecih je jasen dokaz brezčasne pomembnosti njihove dediščine. V petih desetletjih je njihova glasba očarala generacijo za generacijo. 

Za producenta Ricka Rubina je raziskovanje plošč The Beatles enako dokazovanju čudesa.
"Gledano s trenutne situacije – najpopularnejše skupine na svetu ponavadi izdajo album vsaka 4 leta – torej, lahko govorimo o 2 albumih v osmih letih. Pomislite, kakšen napredek in kakšna sprememba se je zgodila med tema dvema albumoma. Sama ideja, da so The Beatles naredili 13 albumov v roku 7 let in preživeli vse te spremembe ... to je neizvedljivo. Iskreno, jaz na to gledam kot na dokaz, da Bog obstaja, saj je to nekaj večjega od človeških zmožnosti," je v intervjuju leta 2009 dejal Rubin.