Zabava

Prijavite se na slovenski teden glasbe!

K.Š.
20. 9. 2012, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski teden glasbe je mednarodni projekt, ki je letos marca zaživel v prvi ediciji, organizatorji pa z razpisom za glasbene izvajalce že napovedujejo njegovo drugo izvedbo, in sicer februarja 2012.

Namen in osnovna ideja STG še vedno ostaja: širitev slovenske glasbe na tuja tržišča, rast in razvoj slovenske glasbene scene ter medsebojna povezava strokovnjakov iz področja glasbe, novinarjev in splošnega občinstva, ki sta jim vodilo glasba, kultura in urbani način življenja.

Daniel Miller, ustanovitelj založbe Mute Records in eden osrednih gostov STG 2012, je dejal:"Zame je bil Slovenski teden glasbe nadvse navdihujoč, ne le v okviru strasti do glasbe, temveč tudi posvečenosti razumevanju in učenju o glasbenem poslu in kam ta gre. Glasbeni teden je bil zelo dobro organiziran in je odlična platforma za pogovore in povezovanja”. 

Razpis za glasbene ustvarjalce:

V okviru STG poteka tudi razpis za glasbene izvajalce, ki se v času festivala predstavijo mednarodnim gostom, le-ti pa potem izberejo domače predstavnike, ki nato nastopijo na njihovem festivalu. Slovenske glasbene izvajalce vabimo k prijavi za nastop na drugem mednarodnem glasbenem projektu Slovenski teden glasbe (STG 2013), ki se bo odvijal od 5. do 8. februarja 2013 v Ljubljani. Glasbeni ustvarjalci lahko oddajo prijave od 19. septembra 2012 do 14. oktobra 2012. Strokovna komisija bo izbrala 30 izvajalcev, organizator pa bo posnetke (zgolj številke izvajalcev, brez imena izvajalca in imena skladbe) poslal mednarodni strokovni komisiji. Mednarodna strokovna komisija, ki jo sestavljajo ustvarjalci partnerskih festivalov STG 2013, bo nato izbrala 12 nastopajočih izvajalcev na STG 2013. 

Svoje vloge z vsemi potrebnimi podatki lahko pošljete preko prijavnega obrazca, ki ga najdete na spletni strani www.stg.si/razpis2013 do vključno 14. oktobra 2013! Na tej strani se tudi nahajajo vsi natančni podatki na temo samega poteka natečaja in pogojev za prijavo.

Rezultati izbora bodo znani 6. novembra 2012 v sklopu tiskovne konference! Strokovno mednarodno komisijo trenutno sestavljajo: predstavnik Waves Vienna, predstavnik festivala Sziget, predstavnik festivala Exit, predstavnik festivala Terraneo.

Nagrada pa je ...

Izbrani izvajalec bo nagrajen z eno od naslednjih možnosti (glede na odločitev komisije): nastop na festivalu Sziget, nastop na festivalu Exit, nastop na festivalu Terraneo ter nastop na festivalu Waves Vienna. V prihodnjih mesecih se nam bodo pridružili še drugi mednarodni festivali, katere bomo sporočili naknadno.

STG predstavitveni večeri po Sloveniji:

V okviru STG 2013 bodo konec meseca septembra in v začetku oktobra potekali tudi večeri in razprave po nekaterih mestih v Sloveniji (Maribor, Celje, Murska Sobota, Škofja Loka, Novo mesto in Koper). Na njem bodo predstavniki Slovenskega tedna glasbe predstavili pomen samega dogodka, kot tudi odprli potrebne teme, ki se nanašajo na slovensko glasbeno sceno, tako pri nas, kot tudi v kontekstu prodora slovenske glasbe v tujino, ki je eden od osnovnih namenov Slovenskega tedna glasbe. Datume boste zasledili na naših družabnih omrežjih.

Letos je na Slovenskem tednu glasbe sodelovalo pet partnerskih držav: Hrvaška, Srbija, Avstrija, Madžarska in Velika Britanija. Na njem se je zvrstilo 20 dogodkov, predstavilo pa se je več kot 40 domačih in tujih gostov. Program in mednarodne poslovne partnerje bomo v celoti razkrili 6. novembra v okviru tiskovne konference.