Plagiat

Jelena si je prisvojila delo ruskega umetnika

T.P.
10. 2. 2019, 09.45
Deli članek:

Konec lanskega leta in začetek letošnjega provokativni srbski estradnici slovenskih korenin zagotovo ne bosta ostala v lepem spominu.

Profimedia
Karleuša se zadnje čase kar ne more otresti škandalov.

Na božič so namreč srbski mediji objavili vest o tem, da Jelena Karleuša vara svojega moža, nogometaša Duška Tošića, z nogometašem Ognjenom Vranješem in da naj bi se ločevala. Duško in Jelena sta to takrat zanikala, sredi januarja pa so v javnost pricurljale domnevno njene fotografije, na katerih je popolnoma gola in v precej kočljivih položajih. Posnetki naj bi nastali iz videoklicev z Ognjenom. Estradnica je zatrdila, da gre za fotomontažo, kar naj bi bilo na fotografijah več kot očitno, Ognjen pa zatrjuje, da je bil z njo dobri dve leti v intimni zvezi. Tudi on je poročen.

YouTube
Jelena v videoizseku, ki ga je predstavila februarja letos na podelitvi Music Award Ceremony.

A komaj se je ta afera malce polegla, je izbruhnila nova – tokrat s prisvajanjem tujega dela.

V videoizseku pred premierno predstavitvijo njene nove pesmi LaJK, ki jo je pevka izvedla na podelitvi nagrad Music Award Ceremony, namreč Karleuša nepremično leži prek cestne table z napisom Življenje in ob tem v posnetku govori dramatični monolog, ki se zaključi z besedami: »Odločila sem se, da bom heroj, ne pa žrtev v vaših očeh.« A žrtev je bil v tem primeru (tudi) direktor fotografije in član ruskega združenja umetniških fotografov Platon Jurič, saj se je izkazalo, da je ideja s tablo njegova. Posnetek, le da z napisom v ruščini in s svojim telesom, je namreč na instagramu objavil že julija lani. Na omenjenem družbenem omrežju mu sicer sledi tudi Jelenin menedžer in najboljši prijatelj, ki se pogosto podpisuje tudi kot njen kreativni direktor.

Instagram
Posnetek Platona Juriča z dne 17. julija 2018.

Glede na to, da Karleuša v zadnjem času ne daje izjav za medije, njenega komentarja o ideji za spot ni bilo mogoče pridobiti.

Nekateri menijo, da si ni prilastila samo vizualnega dela, ampak tudi glasbenega. Mnoge je namreč pesem LaJK spomnila na skladbo DJ Snaka Taki Taki, v kateri sodelujejo tudi Selena Gomez, Ozuna in Cardi B.