Pričanje

Princ Harry tabloide krivi za težko življenje v mladosti

M. T. V.
6. 6. 2023, 16.42
Posodobljeno: 6. 6. 2023, 16.58
Deli članek:

Njegova tožba proti Mirrorju je prišla pred sodišče, trdi,da so o njem nelegalno zbirali informacije in da so mu s tem uničili življenje in odnose z najbližjimi.

Profimedia
Harryjev prihod pred višje sodišče v Londonu.

Včeraj se je na londonskem sodišču začelo sojenje v primeru princ Harry proti medijski hiši Mirror Group Newspapers. 38-letnik trdi, naj bi tabloid vrsto let nelegalno zbiral informacije o njem, med drugim naj bi mu celo že kot najstniku, ko je obiskoval prestižni kolidž Eaton, vdrli v telefonsko glasovno pošto.

Medtem ko se Harry včeraj ob začetku procesa na sodišču ni pojavil, ker je slavil drugi rojstni dan hčerke Lilibet, pa je danes ne le prišel, temveč tudi že pričal. Dejal je, da so mediji vse njegovo življenje rutinsko objavljali članke o njem, ki so bili pogosto neresnični, so bili pa v njih drobci resnice, ki so jih očitno dobili s prestrezanjem njegove glasovne pošte. »Spremljali so moje odraščanje od dojenčka dalje (ker sem bil pač rojen v to 'pogodbeno razmerje' brez možnosti odločitve) in natančno presodili vsak moj korak, zato so tabloidi vedeli za moje izzive in težave z duševnim zdravjem, s katerimi sem se moral soočati v otroštvu in odrasli dobi. Da so se s tem igrali in to izkoristili v lastno korist, je po mojem mnenju kriminal,« je dejal. Trdi, da so mu vsi ti članki povzročili veliko bolečin in da imajo zaradi tega »tabloidi na rokah kri«. »Čisto vsak od teh člankov je imel pomembno – destruktivno vlogo v mojem odraščanju.« Namigoval je celo o vpletenost tabloidov v smrt njegove matere, princese Diane, in o vlogi, ki so jo imeli pri njegovem sporu z bratom, prestolonaslednikom Williamom.

Odvetniki Mirrorja pa so skušali pokazati, da so bili nekateri od člankov, ki jih Harry omenja, napisani še preden je princ dobil mobilni telefon, nekatere informacije pa so medijem posredovali drugi viri, med njimi kdaj celo sama palača. 

Harry je po stotridesetih letih prvi član kraljeve družine, ki je pričal na sodišču. Pred tem se je na prostoru za priče znašel le kralj Edvard VII. leta 1870, ko je pričal v primeru ločitve in leta 1890 zaradi partije kart -  oboje, še preden so ga okronali za kralja.