Slovo

Umrla legendarna Tina Turner

R.T.
24. 5. 2023, 20.50
Posodobljeno: 24. 5. 2023, 21.24
Deli članek:

V 84. letu starosti je umrla ameriška glasbena zvezdnica Tina Turner.

Profimedia
Tina Turner

Ameriško pevko Tino Turner s pravim imenom Anna Mae Bullock, ki je zadnja leta živela v Švici, kjer je prejela tudi švicarsko državljanstvo, so mnogi slavili kot "kraljico rock and rolla." V zadnjih letih se je srečevala z več zdravstvenimi težavami, vključno z rakom, možgansko kapjo in odpovedjo ledvic.

Bila je tudi uspešna igralka. Med drugim je zaigrala v rock muzikalu Tommy (1975), akcijskem filmu Pobesneli Max III. (1985), v katerem je nastopila ob Melu Gibsonu, in v filmu Last Action Hero (1993).

V mestu Brownsville v Tennesseeju rojena Tina je skupaj s svojim takratnim soprogom Ikom Turnerjem, s katerim je imela dva otroka, zaslovela v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je postregla s hiti, kot so Proud Mary, River Deep in Mountain High. A njuno razmerje je bilo polno nasilja. Ika je skupaj z otrokoma zapustila leta 1976, pri čemer je pobegnila brez denarja, zato je sprva plesala v klubih in hotelih. Od njega pa se je končno ločila leta 1978. Sledila je solo glasbena kariera, v kateri je s svojimi energičnimi nastopi in silovitim vokalom dosegla še večji uspeh. Pohvali se lahko z kar osmimi nagradami grammy, leta 2021 pa so jo v dvorano slavnih rock'n'rolla sprejeli tudi kot samostojno umetnico. V glasbeni industriji je pustila močan pečat, kot močan vpliv na njihovo kariero pa so jo omenjale zvezdnice, kot so Janet Jackson, Beyonce in Rihanna. Svojo travmatično izkušnjo življenja z Ikom je leta 2018 prelila v odmevno knjigo spominov z naslovom Moja ljubezenska zgodba. V svoji karieri je izdala deset studijskih albumov, prodani so bili v 200 milijonih izvodov. Z odra se je nato poslovila leta 2009, poroča STA.

Tina je srečo našla v svojem drugem soprogu, nemškemu glasbenemu producentu Erwinu Bachu, s katerim je bila v razmerju od sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja. Leta 2013 sta se vendarle poročila, živela pa sta v Švici. Bach je Tini leta 2017, ko se je soočala s hudimi zdravstvenimi težavami, daroval eno od svojih ledvic. Njeno življenje je zaznamovala tudi najprej izguba najstarejšega sina Craiga, ki je leta 2018 storil samomor. Leta 2022 je umrl tudi njen drugi sin Ronnie.