Se ponavlja zgodovina?

Gre za »napihnjeno dramo« ali je res šlo za nevarnost?

N.S.
22. 5. 2023, 06.16
Posodobljeno: 27. 5. 2023, 03.10
Deli članek:

Britanski princ Harry, njegova soproga Meghan Markle in njena mama so bili pred dnevi udeleženi v »skoraj katastrofalnem avtomobilskem zasledovanju«. Kaj sploh to pomeni? Pred kom so bežali in zakaj?

Profimedia
Doria Ragland, Meghan Markle in princ Harry v »skoraj katastrofalnem avtomobilskem zasledovanju«.

Zakonca Sussex, Harry in Meghan, ki sta že tri leta distancirana od britanskega dvora, sta se pred dnevi po nekem dogodku v New Yorku usedla v avto, sledile pa so domnevno dramatične minute.

Profimedia
Britanski princ je s svojim telefonom ves čas snemal vsiljive paparace.

Incident spominja na tragično avtomobilsko nesrečo, v kateri je leta 1997 umrla Harryjeva mati, princesa Diana. Kraljica ljudskih src, kot so Diano poimenovali mediji, je umrla v nesreči v enem izmed pariških predorov, potem ko je v družbi voznika in partnerja bežala pred fotografi. Princ Harry je o izgubi matere večkrat spregovoril in ob tem jasno izrazil jezo ter medije obtožil, da so krivi za njeno smrt.

Harryjev tiskovni predstavnik je na pol skrivnostno dejal, da je neusmiljeno zasledovanje paparacev trajalo več kot dve uri, večkrat pa so bili blizu trčenju z drugimi vozniki, policisti in pešci. Na dogodek se je odzvala tudi newyorška policija, ki je potrdila, da se je incident zares zgodil ter da je bilo vanj vpleteno več fotografov, ki so otežili prevoz princa in njegove soproge. Po podatkih policije na srečo v incidentu nihče ni bil poškodovan, prav tako nikogar niso aretirali. Oglasil se je tudi newyorški župan Eric Adams, ki je poudaril, da bi se zasledovanje lahko končalo tragično, in dodal, da bi zaradi takšnega dogodka lahko nastradali naključni mimoidoči. Poudaril je, da dvourno zasledovanje z visoko hitrostjo po newyorških ulicah sicer zveni težko verjetno, a da je lahko že 10-minutno dirkanje z avtomobili »ekstremno nevarno«.

Profimedia
Princ Harry zadeve še ni javno komentiral, viri blizu njega pa pravijo, da je šokiran.

NAMERNO NAPIHOVANJE ALI RESNICA?

Po odmevnem škandalu se je oglasil tudi newyorški taksist, ki je bil s princem Harryjem in Meghan Markle v času prometnega incidenta. Pojasnil je, da dogodek ni bil tako nevaren, kot je bilo predstavljeno. »Mislim, da to ni res, da je bilo vse skupaj napihnjeno in da iz tega ne bi smeli delati tako velike zgodbe.« V nadaljevanju je sicer dodal, da sta bila zakonca precej živčna, saj so jima fotografi sledili ves dan, in da je mogoče, da se je bolj nevarna situacija zgodila, še preden sta sedla v njegov taksi. Na dogodek, ki odmeva po svetu, iz Harryjevega »tabora« ni odgovora.