Jure Godler

»Situacija v političnem okolju je dokaj brezsramna, politiki opravljajo delo satirikov.«

Marjana Tomšič Vovk
30. 3. 2023, 11.39
Posodobljeno: 30. 3. 2023, 11.48
Deli članek:

Jure Godler je zadnje čase tako zaseden, da si na koncu dneva le še umije zobe, »že nitkati mi ne znese več,« pravi. Poleg dveh oddaj na Planet TV, Ta teden in Milijonar, snema še podkaste z Davidom Urankarjem in piše nov vohunski roman.

Planet TV
Jure Godler

Oddaja Ta teden je na sporedu že osmo leto, s satiro pa ste se ukvarjali tudi v oddajah pred njo. Se teme, ki jih naslavljate, zelo spreminjajo ali so takšne, ki vsa leta ostajajo iste in se torej na političnem parketu nič ne spreminja?

Zdi se mi, da se je kakšnih pet, šest let nazaj politika spremenila do te mere, da politiki že opravljajo delo satirikov. Situacija v političnem okolju je dokaj brezsramna, pa ne samo pri nas, povsod po svetu.

Kako pa je z gledalci in sprejemanjem satire: skozi leta postajajo prijaznejši ali bolj jezni na vas?

Mislim, da razloga, da bi bili jezni name, nimajo. Bolj pogosto so jezni na odločevalce, nemalokrat upravičeno.

Kako pa je zdaj kaj z vašo glasbeno kariero? Imam občutek, da ste jo malo zanemarili …

Občutek vas ne vara. Poleg Ta teden z Juretom Godlerjem, Milijonarja, enega romana na leto in 50 epizod podkasta Gospoda z Davidom Urankarjem mi enostavno ostane le še toliko časa, da si umijem zobe. Že nitkati mi ne znese več.

Planet TV
Jure je tako zaposlen, da nima več časa niti za ljubo mu glasbo.

Spoznali smo vas v navezi s Tilnom Artačem, ta ima zdaj satirično oddajo na drugi televiziji. Sta še prijatelja ali je konkurenca (čisto po slovensko) naredila svoje?

Kako bi lahko tako močno prijateljstvo uničilo snemanje dveh različnih oddaj? Dobro, človeka živega ne morem več videti, ampak prijateljstvo je še vedno močno. Seveda se šalim. V resnici pa o delu zasebno ne govoriva veliko, če sploh.

Vrgli ste se tudi v pisateljske vode – bo kmalu prišla nova Spencerjeva dogodivščina? Napovedali ste vsaj štiri nadaljevanja, a če sklepamo samo po filmih 007, imate naslovov še dovolj?

Četrta Spencerjeva avantura izide oktobra letos. Mogoče vas bo presenetilo, da naslov tokrat ne bo parafraza katerega Flemingovih romanov. Več žal ne morem izdati, zaenkrat je to strogo zaupen projekt. No, lahko vam povem, ampak potem vas bom moral ubiti.

Ste ljubitelj Jamesa Bonda. V kateri od njegovih (reciva filmskih) zgodb si najbolj želite, da bi vi nastopili?

Predvsem v V službi njenega veličanstva iz leta 1969. Reciva, da je razlogov več. Eden izmed njih je gotovo utrdba na vrhu zasnežene gore in neskončno dolga vožnja z bobom, kar se mi zdi zelo vznemirljivo in nekaj, kar bi takoj poskusil.

Tamir Potokar
Jure jeseni napoveduje nov vohunski roman.

Veliko se je govorilo o tem, da bi zdaj, ko se je Craig poslovil od 007, to vlogo zasedla ženska, a so producenti to zavrnili. Kaj vi menite o tem, da bi 007 dobil visoke pete?

V zadnjem Craigovem filmu je naziv in vlogo 007 prevzela ženska - Nomi (igra jo Lashana Lynch, op .p.). Gre za funkcijo, gre za agenta, ki ima licenco za ubijanje, ta je lahko moški ali ženska. Če bi ji nadeli ime Jamie Bond, bi se mi zdelo butasto. Se pa sprašujem, zakaj bi spreminjali spole starih legend literature in filma? Smo mar postali tako neustvarjalni, da si ne moremo izmisliti novih?

Mimogrede: nekje ste omenili, da vas zanima tudi ljubezenski žanr. Kakšne bi bile specifike slovenskih 50 odtenkov sive?

Vsekakor bi bila zgodba pastoralna in bukolična, seveda biološko ozaveščena. Dogajala bi se pri 20 stopinjah, mesa bi bilo bolj malo. Ogljični odtis kot posledica stokanja bi tudi moral biti minimalen. V takih časih živimo. Podnebne spremembe nam bodo kmalu odnesle tudi erotiko.