Je lagal?

Po razkritju, da je užival droge, princu Harryju grozi izgon iz ZDA

E. J.
28. 3. 2023, 10.25
Posodobljeno: 28. 3. 2023, 10.30
Deli članek:

Pojavljajo se pozivi po objavi prošnje princa Harryja za ameriški vizum, glede na njegovo lastno razkritje, da je užival droge.

Profimedia
Konservativni aktivisti v ZDA si prizadevajo za objavo Harryjeve prošnje za vizum, saj sumijo, da je uporabo drog zamolčal.

Princ Harry je v svojih spominih z naslovom Rezerva (Spare) in številnih intervjujih ob promociji knjige brez zadržkov razkril, da je uporabljal in užival droge. Konservativni aktivisti v ZDA si zdaj prizadevajo za objavo Harryjeve prošnje za vizum, da bi razkrili, ali je vojvoda Suseški v svoji vlogi to dejstvo zamolčal.

Podroben opis uživanja drog

V svojih spominih je princ Harry namreč zelo  podrobno opisal svojo preteklo uporabo kokaina, norih gob in marihuane, že ob izidu knjige pa so ga menda opozorili, da bi ga zaradi priznanja lahko izgnali iz ZDA. Kraljeva biografinja Angela Levin pravi, da bi morala njegova soproga Meghan morala preprečiti, da bi njen Harry sploh spregovoril o tej zadevi.

Profimedia
Ob izidu knjige je voditelju Tomu Bradyju opisal uživanje drog na lovski zabavi.
V skladu z državno zakonodajo o priseljevanju namreč ljudje, ki so priznali kazniva dejanja z drogami, niso upravičeni do vizuma. A v svoji biografiji in v intervjujih ob promociji knjige je Harry dokaj natančno opisal in priznal, da je kot najstnik užival kokain. Opisal je uživanja droge na lovski zabavi ob koncu tedna, »da bi začutil nekaj drugačnega«, in to tudi priznal voditelju Tomu Bradyju z televizije ITV.

Profimedia
V svojih spominih je princ Harry opisal uživanje kokaina, norih gob in marihuane, že ob izidu knjige pa so ga menda opozorili, da bi ga zaradi priznanja lahko izgnali iz ZDA.
Če je v prošnji lagal, mu grozi izgon

Daily Express tako zdaj poroča, da je konservativno usmerjena fundacija Heritage (fundacija za dediščino) pozvala k objavi njegove prošnje za vizum, da bi lahko ameriški davkoplačevalci videli, ali je oče dveh otrok prijavil uporabo drog. Ko tujci zaprosijo za vizum, morajo namreč izpolniti vprašalnik, kjer je med drugimi tudi vprašanje, ali so v preteklosti uživali prepovedane droge. Tistim, ki odgovorijo pritrdilno, prošnjo običajno zavrnejo. Če bi se izkazalo, da je princ Harry v uradnih dokumentih lagal, ga lahko doleti celo izgon, prav tako nikoli ne bi mogel zaprositi za ameriško državljanstvo.

Mike Howell, direktor nadzornega projekta fundacije Heritage, je dejal: "Ta zahteva je v javnem interesu v luči morebitnega preklica vizuma princa Harryja zaradi uživanja prepovedanih substanc in nadaljnjih vprašanj v zvezi s prinčevim uživanjem drog in ali je bil prej ustrezno preverjen vstop v Združene države." Kljub takšni zahtevi je tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva dejal: "Zapisi o vizumih so zaupni v skladu Zakonomo priseljevanju in državljanstvu, zato ne moremo razpravljati o podrobnostih posameznih primerov izdaje vizumov." Princ se glede te situacije še ni odzval, se pa po ameriških medijih že sprašujejo, ali so mu pogledali skozi prste, ker je princ in ker ima za ženo znano ameriško igralko.