Pevka praznuje

O njej pravijo, da bi lahko zapela jedilnik, pa bi zvenelo kot največji hit

E. J.
24. 3. 2023, 11.35
Posodobljeno: 24. 3. 2023, 11.37
Deli članek:

Maja Založnik praznuje 10 let glasbenega ustvarjanja in svoj 40. rojstni dan

Peter Hmelak
Pevka Maja Založnik rada poje pesmi svojih najljubših pevk: Arethe Franklin, Chake Khan, Alicie Keys, Pink, Caro Emerald, Nine Simone, Adele, Sie, Due Lipa ...

Še sama ne more verjeti, da je minilo že 10 let, odkar se je podala na samostojno glasbeno pot. Že pred tem pa je Maja Založnik nase opozorila z nastopanjem na številnih talent šovih in postala kar svojevrstna rekorderka, saj je nastopila v kar 10 različnih šovih talentov. »V srednji šoli sem spoznala, da bi rada pela, in se odločila, da bom poskusila v različnih talent šovih.« Osemkrat je nastopila na šovih v Sloveniji in dvakrat v Nemčiji, kjer je nastopila na The Voice of Germany (Glas Nemčije) in izmed deset tisoč prijavljenih prišla med prvih 36. »V tej oddaji sem doživela velik uspeh in še danes mi je malo žal, da tega nisem znala unovčiti, ampak okoli sebe nisem imela pravih ljudi. Dobila sem veliko pozornosti, ko sem prišla domov, pa nisem imela pripravljene pesmi, nisem imela svoje ekipe.« Kljub temu je uspešna tudi na samostojni poti, nazadnje je na Slovenski Popevki pa je zasedla 2. mesto s pesmijo Mika me.

Začela je na ladji

»10 let uradne kariere je za mano, a spomnim se, kot da sem včeraj začela s svojimi prvimi nastopi na ladji, kjer je imela nastope po 4 ali 5 ur na dan, kar ji je dalo glasovno kilometrino in delove navade." V tem času je dozorela, pripoveduje Maja, "počutim se neprimerljivo boljše kot takrat, saj sem veliko bolj samozavestna, za sabo imam ogromno odrske kilometrine in noro sem zaljubljena v petje, nastopanje in ustvarjanje glasbe. Sploh se mi je življenje spremenilo v zadnjem letu, ko sem resnično spremenila sebe, doživela katarzo, tako fizično, kot tudi umsko. Spremenila sem prehranjevalne navade, shujšala 16 kilogramov, spremenila miselnost in dnevne navade, osebnostno zrastla in našla nov smisel življenja. Hkrati pa so z osebnimi uspehi rastli tudi odrski uspehi, ki jih bom letos še nadgradila s turnejo po Sloveniji, proslavila s tem svoj 40. rojstni dan in 10. obletnico glasbene kariere," je povedala sicer mama deklice Arwen - Maja je namreč velika ljubiteljica knjige in filma Gospodar prstanov.

Med vsemi svojimi dosežki pa rada izpostavi tudi tega, da je bila je povabljena in potrjena s strani Disneya za sinhronizacijo najnovejšega filma 'Levji Kralj, kjer je v slovenščini zapela in sinhronizirala dve pesmi, kateri v originalu poje Beyonce.