Slavni pra pra pra stric

VIDEO: Gianni Rijavec o koncertni obleki, ki je poklon njegovim prednikom

E. J.
23. 3. 2023, 14.10
Posodobljeno: 23. 3. 2023, 14.13
Deli članek:

Bogata koncertna obleka je poklon njegovemu pra, pra, pra stricu, kranjskemu deželnemu predsedniku baronu Andreju Winklerju.

osebni arhiv
Koncertno obleko je oblikovala Giannijeva žena, sicer slikarka in kiparka mag. Patricija Rijavec Simonič.

Ko se je vrnil iz uspešne turneje po Argentini, kjer je imel številne solistične koncerte s klavirjem za tamkaj živeče Slovence in argentinsko publiko, se je Gianniju Rijavcu porodila nova ideja: da bi ustvaril pop-simfo koncert s klavirjem in godalnim kvartetom, ter spremljevalnim pop ansamblom. Na koncertu tako prekaljeni glasbenik ob spremljavi klavirja, ki je običajno bele barve, godalnega kvarteta in spremljevalnega pop ansambla izvaja svoje najlepše balade iz res bogatega repertoarja. »Skladbe v novi pop-simfo preobleki doživijo nove dimenzije, začutimo jih še globlje kot v izvirni izvedbi. Številne romantične balade na ta način dobesedno zaživijo,« pravi Gianni, ki z ’pop – simfo’ koncertom ljubezen potrjuje kot največjo življenjsko vrednoto.

osebni arhiv
Obleka je primerna tudi za koncerte klasične glasbe in je poklon Giannijevim prednikom.
Posebna koncertna obleka

Z tem glasbenim projektom je začel novo pot, ki pomeni odmik od dosedanjega glasbenega ustvarjanja, nam je povedal glasbenik in dodal, da skuša pop glasbo postaviti na tirnice klasične simfonične glasbe. V omenjenem glasbenem stilu nastajajo tudi njegove nove pesmi, ki so vse prepojene z romantiko in nabite s čustvi. Ena takšnih skladb je tudi pesem z naslovom Tvoj poljub, za katero je Gianni posnel tudi videospot. Mnogim pa je v oči padla posebna koncertna obleka, ki jo je oblikovala Giannijeva žena, sicer slikarka in kiparka mag. Patricija Rijavec Simonič. Zakaj takšna koncertna obleka? «Gre za poklon mojemu pra, pra, pra stricu in sicer kranjskemu deželnemu predsedniku baronu Andreju Winklerju, ki je večkrat sprejel cesarja Franca Jožefa, ko je le-ta obiskal deželo Kranjsko,« razloži Gianni, ki izhaja iz glasbeno-prosvetne družine. »Klasična glasba ima predvidoma kot oblačila predpisan smoking ali frak. Glede na to, da se z novim glasbenim pop-simfo stilom spogledujem s klasiko, imam tudi predpisano posebno koncertno obleko.« Koncertna obleka je razkošna, bogata in ponazarja glasbenikovo glasbo za katero sam pravi, da je ’aristokratska’ v smislu bogate prepoznavne melodije, večglasnega petja in bogatega aranžmaja, ki mu je dodan godalni kvartet.

Slovenski glasbeni ambasador

Njegova glasbena pot se je začela za domačim, več kot dvesto let starim klavirjem. Po končani nižji glasbeni šoli je obiskoval gimnazijo in se kasneje vpisal na pedagoško akademijo smer glasba - zborovodstvo. Po prihodu iz služenja vojske je ustanovil vokalni kvartet Big Ben in kasneje istoimensko pop skupino. Začela se je strma pot navzgor med glasbene zvezde. Sledili so izidi številnih plošč, kaset in zgoščenk, nastopi na številnih festivalih doma in v tujini in številne turneje: Avstralija, Kanada, Švedska, Italija, Nemčija, Makedonija, Srbija, Portugalska, Argentina, našteva glasbenik, ki je bil po letu 1999 razglašen za slovenskega glasbenega ambasadorja.