Nagrade

Biden podelil državne medalje za umetnost, prepoznate Bruca Springsteena?

E. J.
22. 3. 2023, 12.00
Posodobljeno: 22. 3. 2023, 12.12
Deli članek:

Nagrajena je bila tudi komičarka Julia Louis-Dreyfus, katere televizijska serija Podpredsednik je na nov način pogledala na podpredsedniški položaj – mesto, ki ga je nekoč zasedal Biden.

Profimedia
Bruce Springsteen in množica igralcev, pisateljev, pevcev in drugih umetnikov so se pridružili Bidnu v vzhodni sobi Bele hiše, da bi prejeli državno medaljo za umetnost ali državno medaljo za humanistiko za njihove prispevke k ameriški družbi.

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek podelil državne medalje številnim ljudem, ki so prispevali k ameriški družbi, vključno z rokerjem Bruceom Springsteenom, igralko Julio Louis-Dreyfus, zgodovinarjem Walterjem Isaacsonom in pisateljico Amy Tan. Ko je Springsteenu podelil državno medaljo za umetnost, je Biden, sklicujoč se na Springsteenovo pesem Born to Run, dejal: "Bruce, nekateri ljudje so preprosto rojeni za tek, človek." Springsteen in množica igralcev, pisateljev, pevcev in drugih umetnikov so se pridružili Bidnu v vzhodni sobi Bele hiše, da bi prejeli državno medaljo za umetnost ali državno medaljo za humanistiko za njihove prispevke k ameriški družbi.

Profimedia
Julia Louis-Dreyfus, ki je zaslovela kot Elaine v seriji Seinfeld.
Nagrajena je bila tudi komičarka Julia Louis-Dreyfus, katere televizijska serija Podpredsednik je na nov način pogledala na podpredsedniški položaj – mesto, ki ga je nekoč zasedal Biden. "Življenjske absurdnosti sprejema z absolutno duhovitostjo in z resničnimi življenjskimi preobrati se spopada z absolutno milostjo. Je mati, je preživela raka, je pionirka komedije, je ameriški izvirnik," je dejal Biden o Louis-Dreyfus, ki je zaslovela z z vlogo Elaine v Seinfeldu.

Nagrajena je bila tudi oblikovalka oblačil Vera Wang

Medaljo je prejela tudi igralka Mindy Kaling, ena od glavnih likov dolgoletne televizijske oddaje Pisarna, ki se odvija v Bidnovem rojstnem mestu Scranton v Pensilvaniji. Ko je Biden občinstvu predstavil avtorja Colsona Whiteheada, je poudaril, da je za svoje knjige dve leti zapored prejel Pulitzerjevo nagrado, s čimer je namignil na svoje ambicije. "Poskusil bom dvakrat zaporedoma," je dejal Biden, ki je pred tem napovedal, da namerava ponovno kandidirati leta 2024. Med drugim so bili nagrajeni tudi pevka Gladys Knight, modna oblikovalka Vera Wang, zgodovinar Walter Isaacson ter avtorice Amy Tan, Ann Patchett in Tara Westover.