Ana Netrebko

Sopranistki, ki ni obsodila Putina, mora Met plačati 200 tisoč dolarjev

E. J.
20. 3. 2023, 09.20
Posodobljeno: 20. 3. 2023, 09.24
Deli članek:

Sodnik Howard C. Edelman je dejal: "Nobenega dvoma ni, da je podpirala Putina, kot, da je imela do tega vso pravico."

Profimedia
Anna Netrebko, ki je leta 2012 podprla Putina za predsednika in njegove zahodne kritike označila za "zlobne", je bila ena največjih zvezd Metropolitanske opere v New Yorku, dokler je po ruski invaziji na Ukrajino nenadoma niso izključili iz 13 predstav.

Metropolitanska opera v New Yorku mora ruski sopranistki Anni Netrebko plačati 200.000 ameriških dolarjev, potem ko je odpovedala številne njene nastope, ker ni hotela obsoditi Vladimirja Putina za agresijo na Ukrajino, piše Daily Mail. Anna Netrebko, ki je leta 2012 podprla Putina za predsednika in njegove zahodne kritike označila za "zlobne", je bila ena največjih zvezd Meta, dokler je po ruski invaziji na Ukrajino nenadoma niso izključili iz 13 newyorških predstav.

Medtem Anna Netrebko prepeva po Evropi, zaradi tega so protestirali v dveh mestih, toda Met je bil odločen, da popolnoma zapre vrata sopranistki, ki se Putinu ni izjasnila. 

Profimedia
Anna Netrebko sicer prepeva po Evropi.
Zdaj se je v New Yorku pojavila sodba, da bi morala Netrebkova dobiti odškodnino za odpovedane nastope v Metu, medtem ko sodnik trdi, da "ni dvoma", da Anna podpira Putina, a da ima do tega "vso pravico". Netrebkova je zatrjevala, da je upravičena do denarja od Meta po pogodbi, ki je zapisana na način "plačaj ali igraj" in od zavodov zahteva plačilo izvajalcem, tudi če se kasneje odločijo, da jih odpovejo. Toda šefi opere Met so trdili, da ni upravičena do denarja, ker je kršila klavzulo o ravnanju podjetja.

Lani se je Netrebkova distancirala od Putina, obsodila vojno, ni pa govorila neposredno proti ruskemu voditelju. V sodbi, ki jo je predstavil New York Times, je sodnik Howard C. Edelman dejal: "Nobenega dvoma ni, da je podpirala Putina, kot, da je imela do tega vso pravico." Dodal je, da to "vsekakor ni moralna sprevrženost, ali, samo po sebi vredno neprimernega ravnanja, ki bi ga lahko kaznovali". Mimogrede, Netrebkovi so za vsak nastop v Metu plačali približno 15.000 dolarjev.