Prepovedali snemanje

Tokrat za Toma Cruisa res misija: nemogoče

M. T. V.
18. 3. 2023, 19.12
Deli članek:

Filmski ekipi so na Svalbardu prepovedali snemanje, najprej so se pritožili, potem pa so ugotovili, da se ne bodo nikoli prebili čez vsa potrebna dovoljenja, zato so zamisel opustili.

Profimedia
Tom Cruise

Filmi Toma Cruisa iz franšize Misija: Nemogoče so znani po neverjetnih akcijskih prizorih na najbolj zanimivih koncih sveta. Za najnovejši del z naslovom Maščevanje – drugi del, ki bo v kine predvidoma prišel prihodnje leto (prvi del pa bo izšel julija letos), so želeli posneti vratolomne kadre s helikopterji, ki bi pristajali na Svalbardu – arktičnem norveškem arhipelagu, ki je znan po tem, da tam živi več polarnih medvedov kot ljudi. Gre za zaščiteno zatočišče za divje živali, kjer je z zakonom določeno, da niso dovoljene aktivnosti, ki bi »uničevale naravo ali vznemirjale živali«, zato so tamkajšnje oblasti prošnjo za snemanje zavrnile. Želeli so namreč posneti kakih štirideset pristajanj helikopterjev, kar je za okoljevarstvenike odločno preveč.

Produkcijska ekipa s Tomo na čelu se je zato pritožila še na norveško okoljevarstveno agencijo, a jim tudi ta ni dala zelene luči, pač pa povedala, koliko dovoljenj bi morali za to predložiti, zato so se odločili, da bodo helikopterske prizore raje posneli drugje, kjer bo manj birokracije.

So pa na arhipelagu vseeno posneli nekaj prizorov, in sicer v glavnem mestu Longyearbyen, kjer se je ekipa zasidrala z ladjo PolarXplorer. Na ulicah mesteca so opazili tudi Toma, ki je očaran nad lepoto arktične pokrajine in z veseljem pozira z mimoidočimi za selfije.