Ni umrl svoboden

Poslovil se je slavni bobnar, ki je brutalno umoril svojo mamo

J.P.
16. 3. 2023, 07.18
Posodobljeno: 16. 3. 2023, 07.30
Deli članek:

Po tistem usodnem dejanju ni bil več na prostosti.

Wikipedia
Jim Gordon

V ponedeljek je po dolgi bitki z duševno boleznijo naravne smrti umrl ameriški bobnar Jim Gordon. Imel je 77 let. Poslovil se je med služenjem svoje kazni v ustanovi v kalifornijskem mestu Vacaville.

Gordon je sodeloval s številnimi slavnimi glasbeniki, denimo Ericom Claptonom, s katerim se je podpisal po njegov hit Layla. Bil je eden od bobnarjev na albumu All Things Must Pass – prvem albumu Georga Harrisona po razpadu Beatlov. Igral je tudi z zasedbami Beach Boys, Steely Dan in The Byrds, ter imeni, kot so Carly Simon, Sonny in Cher ter Nancy Sinatro.

Vse pa se je spremenilo junija 1983, ko je do smrti potolkel in zabodel svojo 72-letno mamo. Po umoru so mu diagnosticirali shizofrenijo in ga leta 1984 obsodili na vsaj 16-letno, če že ne dosmrtno kazen. Pogojne kazni mu nikdar niso odobrili.

Da ima težave z duševnimi boleznimi, se je kazalo že prej, denimo leta 1970, ko je napadel svoje takratno dekle Rito Coolidge. Sčasoma so tisti okrog njega začeli prepoznavati, kdaj bo prišlo do izpada – kot piše v njegovi biografiji, so vedeli, da v rokah nima vseh kart.