Učiteljica klavirja

Legendarna francoska igralka Isabelle Huppert praznuje 70 let

M. T. V./STA
16. 3. 2023, 07.02
Posodobljeno: 16. 3. 2023, 07.05
Deli članek:

Na Berlinalu, kjer je leta 2021 prejela častnega zlatega medveda za življenjsko delo, so jo opisali kot eno najbolj vsestranskih igralk na svetu in kot "brezkompromisno umetnico, ki se ne obotavlja tvegati ali nasprotovati prevladujočim tokovom".

Profimedia
Isabelle Huppert

Rodila se je leta 1953 v Parizu. Začela je z uspešno gledališko kariero, pri filmu je debutirala z vlogo v televizijskem filmu Le Prussien (1971). Kmalu je postala ena najbolj iskanih igralk svoje generacije. V filmu Pletilja čipki (1977), ki ga je režiral Claude Goretta, je nastopila v vlogi preprostega dekleta, ki se zaljubi v študenta, ki pa jo izda, v filmu Sauve qui peut (la vie) (1980) Jean-Luca Godarda je upodobila prostitutko in v filmu Loulou (1980) Maurica Pialata žensko iz višjega razreda, ki jo fizično privlači mladi potepuh.

V ZDA je debutirala v filmu Rosebud (1975) Otta Premingerja, zaigrala je tudi v filmih Michaela Cimina Vrata raja (1980) in Curtisa Hansona The Bedroom Window (1987).

Zelo plodovito je bilo njeno sodelovanje s francoskim režiserjem Claudom Chabrolom, ki jo je angažiral v več svojih filmih, tudi v filmih Violette Noziere (1978) in Une affaire de femmes (1988), piše na spletni strani imdb.

Širši javnosti je sicer najbolj znana po vlogah v filmih Učiteljica klavirja (2001) režiserja Michaela Hanekeje, 8 žensk režiserja Francoisa Ozona in Ona režiserja Paula Verhoevena, v slednjem je upodobila žensko, ki kot žrtev posilstva pregon nad napadalcem prevzame v svoje roke.

Profimedia
Eden njenih najbolj znanih filmov je Učiteljica klavirja.

Ob častnem zlatem medvedu na 72. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu sta vodji festivala Mariette Rissenbeek in Carlo Chatrian v izjavi za javnost zapisala, da je Isabelle Huppert "več kot le slavna igralka - je brezkompromisna umetnica, ki se ne obotavlja tvegati ali nasprotovati prevladujočim tokovom". Medtem ko so nekateri igralci "orodje v rokah režiserjev" ali zgolj muze, je Isabelle Huppert "jasen primer dinamike resnične izmenjave" med režiserjem in igralcem.

Skupaj je zaigrala v več kot sto filmih in prejela vrsto nagrad na največjih svetovnih festivalih, med drugim je prejela dve nagradi cezar, ki velja za francoskega oskarja, nagrado bafta in nominacijo za oskarja.