Ignacio Lopez Tarso

Esmeralda: "Moj Melessio. Zelo te bom pogrešala"

E. J.
13. 3. 2023, 12.50
Posodobljeno: 13. 3. 2023, 12.54
Deli članek:

Telenovela Esmeralda je bila pred leti v Sloveniji zelo popularna, z njo pa tudi igralec Ignacio Lopez Tarso, tepček Melesio.

Instagram/zajem slike
ignacio

V starosti 98 let je umrl igralec Ignacio Lopez Tarso, veteran zlate dobe mehiške kinematografije in zvezda prve mehiške produkcije, ki je bila nominirana za oskarja za najboljši tujejezični film, je v soboto zvečer potrdila mehiška vlada. Pri nas smo ga najbolj poznali po vlogi tepčka Melesia v telenoveli Esmeralda. 

Mehiška ministrica za kulturo Alejandra Frausto je dejala, da je Lopez pustil "neizbrisen pečat" na uprizoritvenih umetnostih. Njegova smrt je bila "velika izguba za Mehiko", je dejal zunanji ministerMarcelo Ebrard, poroča Reuters.

Profimedia
Igralci Cesar Costa, Sergio Corona in igralka Leticia Calderon, med posmrtnim poklonom prvemu igralcu Ignaciu Lopezu Tarsu v Palači lepih umetnosti v Mexico Cityju.
Leticia Calderon, ki je igrala Esmeraldo, se je od stanovskega kolega poslovila na Instagramu, kjer je zapisala: "Nebo je dobilo veliko zvezdo. Izgubili smo izjemnega igralca, velikega človeka, kolega, očeta, dedka, prijatelja. Za vedno si bom zapomnila dolge ure najinih pogovorov in smeha. Moj Melessio. Zelo te bom pogrešala."

Igral je glavno vlogo v "Macario",  drami o nadnaravnem iz leta 1960 v režiji Roberta Gavaldona, ki je postavljena okoli praznovanja dneva mrtvih in je bila nominirana za tujejezičnega oskarja na 33. podelitvi oskarjev. Izgubil je proti "Deviškemu izviru" Ingmarja Bergmana.

V karieri, ki traja več kot sedem desetletij, je Lopez igral v nizu slavnih mehiških filmov. Po poročanju mehiških medijev mu je zadnja leta zdravje pešalo.

Profimedia
Posmrtni poklon igralcu Ignacia Lopeza Tarsa v Mehiki.
Lopez, rojen leta 1925 v Mexico Cityju, je najbolj vplival na mehiško kinematografijo, ko je zlata doba – obdobje, ki ga vlada opisuje kot trajajoče od leta 1936 do 1956 – bledela. Kasneje v življenju je bil kratek čas kot zvezni kongresnik.