Filmske nagrade

Ta film naenkrat pobral sedem oskarjev

J.P./STA
13. 3. 2023, 06.39
Posodobljeno: 13. 3. 2023, 06.56
Deli članek:

Po 11 nominacijah je osvojil sedem pozlačenih kipcev na čelu z oskarjem za najboljši film leta.

Profimedia
Daniel Kwan in Daniel Scheinert

Film z naslovom Vse povsod naenkrat je uresničil vlogo favorita in na podelitvi filmskih nagrad oskar v Los Angelesu po 11 nominacijah osvojil sedem pozlačenih kipcev na čelu z oskarjem za najboljši film leta. 

Za film Vse povsod naenkrat so oskarje osvojili tudi Daniel Kwan in Daniel Scheinert za režijo in izvirni scenarij, Michelle Yeoh za glavno žensko vlogo, Ke Huy Quan za stransko moško vlogo, Jamie Lee Curtis za stransko žensko vlogo in Paul Rogers za montažo filma.

Zmagovalec v kategoriji filmov v tujem jeziku, nemški film o prvi svetovni vojni Na zahodu nič novega, pa je ob skupaj devetih nominacijah dobil oskarja tudi za fotografijo (James Friend), izvirno glasbo (Volker Bertelmann) in oblikovanje produkcije.

Enega od dveh oskarjev za film Whale (Kit) je osvojil Brendan Fraser za glavno moško vlogo, film pa je dobil še oskarja za masko.

Praznih rok so ostali irska irska črna komedija Duše otoka, ki je prišel na podelitev z devetimi nominacijami, biografski film o Elvisu Presleyju Elvis, ki je imel osem nominacij, in osebna družinska drama režiserja Stevena Spielberga Fabelmanovi, ki je imela sedem nominacij.