Bomb Shell

Petra Zore: »Da dobite naslov albuma, je dejansko treba rešiti križanko«

N.S.
1. 2. 2023, 21.14
Posodobljeno: 1. 2. 2023, 21.24
Deli članek:

Pred dobrimi tremi leti smo Petro Zore bolje spoznali v priljubljenem šovu Znan obraz ima svoj glas, od takrat pa je bolj v ospredje prišla tudi njena skupina Bomb Shell, s katero te dni predstavljajo svoj drugi studijski album. Na promocijskem koncertu v ljubljanskem Orto baru so popolnoma navdušili, Petra pa nam je v intervjuju zaupala marsikatero zanimivost.

Zupančič design
Priljubljena pevka Petra Zore nam je zaupala podrobnosti novega albuma.

Glasbena peterka Bomb Shell je v novo leto zakorakala suvereno, in to kar z novim albumom, pri katerem se, kot pravijo, žanrsko niso omejevali. Pred dnevi so na razprodanem promocijskem koncertu v ljubljanskem hramu glasbe, legendarnem Orto baru, predstavili nove pesmi, slišali pa smo tudi stare uspešnice, ki jih je množica obiskovalcev dolgo v noč prepevala skupaj z njimi.

S skupino Bomb Shell ste bili zelo delavni, saj ste ustvarjali svoj drugi studijski album …

Naslov dobite, ko rešite križanko
"Vsekakor bi radi čim dlje ostali karseda skrivnostni. Prav prisrčno je, ko nam naši oboževalci, ki so album že kupili, v inbox pošiljajo njegov naslov. Križanka je tudi majhna simbolika, ki pomeni, da se je treba za naslov malce potruditi, prav tako, kot smo se morali za realizacijo albuma potruditi sami. Veseli smo tudi, da je naslov nekakšna posebna vez med nami in tistimi oboževalci, ki so lastniki albuma," je povedala Petra.

Moram reči, da je moj bend Bomb Shell konstantno zelo priden. Tudi takrat, ko nismo v stiku z mediji, so za nas delovni dnevi. Vsak teden se dvakrat dobimo na vajah. Slišimo pa se večkrat na dan in načrtujemo naše nove skupne podvige. Iskreno priznam, da ne vem, ali je v zadnjem letu minil teden dni, ko nismo bili skupaj. V zadnjih mesecih pa so bila naša druženja še toliko bolj intenzivna, saj smo pripravljali vse za izdajo našega novega studijskega albuma.

Predstavili ste ga v razprodanem ljubljanskem Orto baru, ki že od nekdaj velja za jedro dobre glasbe. Koncert je bil več kot uspešen, kajne?

Žal v Sloveniji ni več veliko koncertnih prizorišč za bende našega kova. Orto bar in še nekaj klubov po Sloveniji to tradicijo še vzdržuje. Na koncertu je bilo fenomenalno. Prvič smo delali koncert z vstopnicami in že prvič do zadnjega kotička napolnili koncertno dvorano. Koncert je bil poln emocij in dobre volje, saj smo tudi sami vedeli, da naša pot do izida ni bila vedno postlana z rožicami. Zato sem fantom pred začetkom večera rekla, da je to naš večer in da uživajmo v njem, ker smo si to tudi zelo zaslužili. Na koncertu smo z repertoarjem poustvarili našo glasbeno pot. Kot je dejal naš bobnar Brane, je bil to koncert, ki bi ga lahko primerjal s prepirom z ženo, če se prepozno vrne domov. Novi komadi, vmes pa še kakšni stari hiti.

Zupančič Design
Skupina Bomb Shell je oboževalcem album popestrila s posebno križanko, ki na koncu razkrije pravi naslov.

Pred koncertom ste skrivali naslov drugega albuma, ki je nekaj posebnega. Na albumu sicer piše »Reši naš album (in razkrij njegov pravi naslov)«. Prosim, razložite nam.

V našem štabu je vedno tako, da želimo o vsaki stvari razmišljati zunaj okvirov. Vedeli smo, da moramo glasbo podpreti tudi z nečim nenavadnim, česar še nismo zasledili pri nobenem glasbenem izvajalcu. Naenkrat se je porodila ideja o križanki in o celotnem konceptu, ki pravi Reši naš album, kar ima lahko več pomenov. Prvi je ta, da kupiš album, podpreš naše ustvarjanje in na neki način rešiš album. Drugi pa seveda ta, da dejansko rešiš album s tem, ko rešiš križanko. Ker le tako izveš pravi naslov.

Dejali ste, da je album nov mejnik v zgodovini Bomb Shella. Zakaj?

Vsekakor je album nov mejnik v našem ustvarjanju in obstoju. Točno smo vedeli, kaj hočemo, to se pozna pri glasbi, besedilih in tudi zvoku. Album smo snemali v štirih studiih, na njem je sodelovalo kar devet glasbenikov. Zvok se je oblikoval v Parizu v Franciji, od koder prihaja val navdušenja nad našo glasbo in podobo. Poleti pa smo nekaj naših skladb predpremierno predstavili tudi v Italiji. Vsekakor je vse to pomenilo, da smo premaknili naše meje ustvarjanja, in za vsakega člana lahko rečem, da je stopil iz svoje cone udobja. Mislim, da smo prvič v svoji karieri imeli jasno začrtano sliko, kaj želimo, in to nam je tudi uspelo. Vsekakor pa vidim, da smo imeli prav, saj od veliko glasbenih poznavalcev in tudi poslušalcev dobimo ogromno pozitivnih odzivov.

Kaj pa ste mislili s tem, da ste premagali tudi ovire, za katere niste vedeli, da jih imate?

V obdobju ustvarjanja nismo napredovali le kot glasbeniki, ampak smo se veliko naučili tudi o sebi. V vmesnem času smo imeli hudo krizo, eden od članov je želel zapustiti bend. Takrat je bilo obdobje, ko smo imeli na vajah ugasnjene inštrumente in smo se le veliko pogovarjali. To je pripomoglo k temu, da smo se še bolj povezali in zbližali. Marsikaj smo se naučili drug o drugem in vsekakor smo s pogovorom prišli do skupnih ciljev, ki jih imamo vsi člani v glasbeni smeri.

Za kakšno glasbo gre pri skupini Bomb Shell? Rock ali imate sami kakšno drugo ime za zvrst?

Nikakor se ne obremenjujemo s tem, kakšno zvrst igramo in predstavljamo. Zato je tudi naša glasba zelo pestra. Glasbo sama jemljem kot stvar navdiha in čustev, zato je vsaka pesem zvrst zase. V grobem bi lahko rekli, da smo z Bomb Shell predstavniki modernega pop rocka, a vsekakor kdaj zaplavamo tudi v druge zvrsti.

KAJ5 produkcija
Glasbena skupina Bomb Shell na koncertu v Orto baru

Kakšne pesmi vse najdemo na albumu?

Album je zelo pester in raznolik, a vse skupaj je povezano v celoto. Na njem najdemo vse od rocka, popa, bluesa do elektronske glasbe. Vsak izmed fantov ima unikaten glasbeni slog in v glasbenih krogih so znani kot super glasbeniki. Zavoljo aranžmaja pa se je kdaj treba tudi malce prilagoditi. Kot je dejal slovenski glasbeni kritik, ki je predpremierno poslušal naš album, vsaka skladba govori zase in album je preplet žanrov, kjer moj vokal vse skupaj poveže v smiselno celoto.

So pesmi osebne ali ste pustili, da vam jih napišejo drugi?

Besedila vseh skladb napišem sama, glasbo pa ustvarimo skupaj z bendom. Zdi se mi, da le tako lahko iskreno čutim vsako pesem,  ker le sama vem, o čem sem hotela v njej govoriti ali katero zgodbo sem hotela predati poslušalcem.

Kakšni so načrti skupine za prihodnje mesece?

Trenutno imamo z bendom ogromno dela s promocijo albuma po celotni Sloveniji, veliko intervjujev, gostovanj, nastopov. Vmes pa so še koncerti po Sloveniji, ki se jih res neizmerno veselim. Presenetili pa vas bomo še s kakšnim presenečenjem, saj tako kot sem povedala malo prej, vedno razmišljamo zunaj okvirov.

Zupančič Design
"Mislim, da smo prvič v svoji karieri imeli jasno začrtano sliko, kaj želimo, in to nam je tudi uspelo," je povedala skupina.

Kako se vidite na slovenski glasbeni sceni kot skupina? Je velik »boj« za poslušalce?

Vsekakor veljamo za skupino, ki ne išče bližnjic in iskreno dela to, kar res verjame. Zaradi tega mogoče naši koraki proti vrhu niso vedno najhitrejši, so pa vsekakor stabilni. Slovenija je specifičen glasbeni trg. In tudi ko smo se predstavili inženirjem v Parizu, ki so nam pomagali z zvokom albuma, so menili, da si zaslužimo veliko več, kot nam trenutno ponuja slovenski trg.

Če bi morali vsakega člana skupine predstaviti z eno zanimivostjo, kaj bi pripisali komu?

Basist Aljaž Božič je najmlajši v skupini, a vsekakor tudi največji zamudnik. Vedno, ko se dogovarjamo za ure, ko se dobimo, on dobi drugačen termin – pol ure prej od našega. Pa še vedno zamudi. (smeh) Kitarist Tadej Hribernik je tako kot jaz večini optimist in tudi, ko ostali člani podvomijo o kakšni stvari, sva tu midva, ki po mnenju ostalih že pretiravava s pozitivo. Kitarist Anže Turk velja za najbolj hiperaktivnega, pa čeprav se zbuja že ob 4. uri zjutraj. Je pretiran realist, ki je prava protiutež klubu pozitivčkov, ki ga imava s Tadejem. Bobnar Brane Štubljar ml. pa velja za temelj celotnega benda, saj je najstarejši in tudi najbolj izkušen glasbenik v naši ekipi, ki o glasbenem poslu ve ogromno, zato nam velikokrat ne uidejo tudi kakšne njegove pridige. (smeh)