Smrt snemalke

Alec Baldwin obtožen nenamernega uboja

J.P.
1. 2. 2023, 08.31
Posodobljeno: 1. 2. 2023, 08.38
Deli članek:

Hollywoodskemu zvezdniku grozi zaporna kazen.

Profimedia
Alec Baldwin

Okrožno tožilstvo v Santa Feju je igralca Aleca Baldwin in strokovnjakinjo za orožje Hannah Gutierrez Reed obtožilo nenamernega uboja, potem ko je na snemanju vesterna Rust 21. oktobra 2021 zaradi strela umrla snemalka Halyna Hutchins.

Pištolo je vihtel Baldwin, ki je z njo meril sem in tja, mahal in na koncu tudi pritisnil na sprožilec, pri tem pa še ranil režiserja Joela Souzo, Gutierrez Reed pa bi morala preveriti, da pištola ni bila napolnjena s pravimi ampak slepimi naboji.

Telefoniral med usposabljanjem

Profimedia
Halyna Hutchins

Na snemanju naj bi sicer bile dokaj kaotične razmere. Baldwin naj bi med usposabljanjem za rokovanje z orožjem večino časa bil na telefonu s svojo družino; prav tako naj bi vedel, da je prvo pravilo, da orožja ne uperiš v drugo osebo.

Preiskovalci so ugotovili tudi, da za nenapovedano vajo niso uporabili repliko orožja. Protokol nadalje ne dovoljuje, da strokovnjak za orožje zapusti snemanje; držali se niso niti tega, da je mogoče orožje dobiti le od strokovnjaka za orožje; ignorirali so pritožbe na snemanju; niso preverjali orožja s strokovnjakinjo, ki je bila najeta brez ustreznih certifikatov.

Skratka, če bi se držali protokola in navodil, do tragedije ne bi prišlo.

Odvetniki obeh obtožencev so že napovedali, da so bodo proti obtožbam borili na sodišču. Če bosta spoznana za kriva, Baldwinu in Gutierrez Reed grozita do 18-mesečna zaporna kazen in globa v višini približno 4600 evrov.