Vrnitev časti

Znani britanski igralec vrnil svoj viteški red zaradi »toksičnosti monarhije«

M. T. V.
27. 1. 2023, 19.07
Posodobljeno: 27. 1. 2023, 20.09
Deli članek:

Alan Cumming pravi, da so mu pogovori o vlogi imperija, ki jih je sprožila smrt kraljice, odprli oči za trpljenje zasužnjenega avtohtonega prebivalstva, na hrbtih (in truplih) katerih je bogatela britanska monarhija.

Profimedia
Alan Cumming

Igralec Alan Cumming, ki ga poznamo iz serije Dobra žena in filmov Emmy, GoldenEye in Mali vohuni, danes praznuje 58. rojstni dan. A namesto da bi sprejemal darila, se je odločil, da sam nekaj vrne: svoj viteški naziv, ki mu ga je leta 2009 podelila kraljica Elizabeta.

Po njeni smrti je začel bolj intenzivno razmišljati in se pogovarjati o britanskem imperiju in ugotovil, da je ta strupen. Pravi, da je bil sicer strašansko ponosen, ko je prejel medaljo za svoje igralske dosežke in kot aktivist za enakopravnost homoseksualcev, a smrt kraljice je v javnosti sprožila številne debate o vlogi monarhije v modernem svetu. To je igralcu odprlo oči. »Britanski imperij je profitiral na račun kolonizacije in smrti avtohtonega prebivalstva po svetu,« je spoznal. Naziv je takrat prinesel veliko dobrega za LGBTQ+ družbo, a danes to ni tako pomembno kot ga bremeni sramota, ker ga viteški red povezuje s »toksičnostjo imperija«. Zato se je odločil, da naziv vrne. »In zdaj sem spet le navadni Alan Cumming. Vse najboljše meni!«

Alan še zdaleč ni edini, ki je to čast (za)vrnil: leta 1969 je svojo medaljo na primer vrnil John Lennon, ker je Anglija podprla ZDA v vojni v Vietnamu, leta 2020 pa je viteški red vrnil igralec Michael Sheen, ko je preučil zgodovino Walesa in uvidel angleško nadvlado nad njim.