Snemata doma in na tujem

Slovenski igralski par vse bolj znan v tujini

M. T. V.
26. 1. 2023, 16.22
Posodobljeno: 26. 1. 2023, 16.51
Deli članek:

Nika Rozman in Jurij Drevenšek sta znova snemala v Nemčiji in Avstriji, ona igra fotoreporterko, on pa duhovnika.

Mediaspeed
Nika Rozman in Jurij Drevenšek

Televizijski gledalci se bodo Nike Rozman in Jurija Drevenška spomnili kot detektivskih pomočnikov iz kriminalnih serij Jezero in Primeri inšpektorja Vrenka. Igralca, ki sta zasebno par, pa se vse bolj prebijata tudi na tuje filmske trge.

Nika je bila lani poleti angažirana v glavni vlogi v nemškem filmu z naslovom Istina (Truth) nemške režiserke Tamare Denić. Film je imel svetovno premiero v tekmovalnem programu znamenitega 44. nemškega filmskega festivala Max Ophüls Preis, ki v teh dneh poteka v mestu Saarbrücken. Nika je bila za vlogo izbrana na mednarodni avdiciji, ki je potekala po celotnem nemško-avstrijskem trgu in po vseh državah bivše skupne države. Igra fotoreporterko Jeleno, ki živi in dela v Beogradu, a se je zaradi pritiskov desnih ekstremističnih skupin in njihovih groženj prisiljena preseliti v varno zavetje Evrope, kjer pa se izkaže, da se prav tako ne cedita med in mleko. Istina problematizira naraščajoče nasilje nad novinarji in vedno bolj strupenim ozračjem za pridobivanje objektivnih informacij v današnjem svetu. Snemanje se je odvijalo v nemškem Hamburgu in v Beogradu v Srbiji. 

HMS
Nika v glavni vlogi fotoreporterke v drami Istina.

Tudi Jurij je bil nedavno ponovno angažiran v nemško govorečem prostoru. Zaigral je v avstrijsko-nemškem televizijskem filmu Immerstill avstrijske režiserke Eve Spreitzhofer. Podeželska kriminalka, ki je bila premierno predvajana 17. januarja na prvem programu avstrijske nacionalne televizije (ORF 1), spremlja Liso, ki se odloči raziskati, kam je izginila njena sestra iz rodne vasi Immerstill.Drevenšek, ki igra vaškega duhovnika, Pfarrerja Logarja, je vlogo dobil po opravljeni mednarodni avdiciji, snemanje pa je potekalo na več lokacijah na južnem Koroškem.

Eva Testor
Jurij v vlogi duhovnika v filmu Immerstill.

Drevenšek pa se je pravkar vrnil s snemanja novega visoko proračunskega celovečernega filma, ki bo svetovni javnosti predvidoma na ogled konec leta, so zapisali pri Slovenskem filmskem centru. Nastopa tudi v novem dokumentarnem filmu Pero režiserja Damjana Kozoleta, le-ta bo premiero doživel na letošnjem rotterdamskem filmskem festivalu. V poprodukciji pa ima slovenski igralec trenutno kar tri celovečerne filme, v katerih igra večje vloge: Verižna reakcija režiserja Dragana Bjelogrlića, Poslednji heroj Žige Virca in ameriški celovečerni film Nomad režiserja Tarona Lextona.

Predlani je sodeloval tudi pri filmu Woland, priredbi znamenitega Bulgakovega romana Mojster in Margareta, ki jo je režiral Michael Lockshin, a ker gre za rusko koprodukcijo, je film zaradi vojne v Ukrajini obtičal v postprodukciji.