dobil nagrado za življenjsko delo

Osramočeni igralec se jim je zahvalil, da "imajo jajca"

R.T.
17. 1. 2023, 10.28
Posodobljeno: 17. 1. 2023, 10.31
Deli članek:

V Italiji so prepoznali njegov »prispevek k razvoju dramske umetnosti«.

Profimedia
Kevin Spacey

Komaj je ameriški filmski igralec Kevin Spacey na sodni obravnavi v Londonu dobro zanikal nove obtožbe, da naj bi med letoma 2001 in 2005 sedemkrat spolno zlorabil moškega v Veliki Britaniji, so ga v Italiji nagradili.

Muzej kinematografije v Torinu je namreč z nagrado prepoznal njegov »prispevek k razvoju dramske umetnosti«.

Spacey se je muzeju zahvalil, da je »imel jajca«, da mu je dal nagrado.

Obtožbe zanika

63-letnik je sicer skupno obtožen dvanajstih spolnih zlorab nad štirimi moškimi. Vse bodo obravnavali na štiritedenskem sojenju 6. junija. Nove obtožbe vključujejo tri točke nedostojnega napada, tri točke spolnega napada in eno točko spolnega dejanja brez privolitve, ki naj bi jih storil med letoma 2001 in 2005. V skladu z britansko zakonodajo se sicer ne sme identificirati nobene od domnevnih žrtev.

Spacey, čigar polno ime je Kevin Spacey Fowler, se je iz javnosti umaknil, ko se je kot eden prvih zvezdnikov znašel v središču mednarodnega gibanja proti spolnemu nadlegovanju in zlorabam #jaztudi. Gibanje se je pojavilo oktobra 2017, ko je več kot 80 žensk v filmski industriji obtožilo - in na koncu strmoglavilo - prej nedotakljivega producenta Harveyja Weinsteina.

Zvezdnik serije Hiše iz kart, ki je svetovno slavo tlakoval od osemdesetih let prejšnjega stoletja v filmih, kot sta Osumljenih pet in Lepota po ameriško, vse obtožbe o spolnih zlorabah zanika.