Debitanski album s 500 pesmimi

Slovenec predstavil najobsežnejše glasbeno delo na svetu

E. J.
2. 12. 2022, 08.16
Posodobljeno: 2. 12. 2022, 08.40
Deli članek:

U-Ros je ustvaril pravi album, s 500 skladbami, odpetimi in odigranimi deli, kjer je povprečno trajanje skladb preko treh minut. Za primerjavo je navedel, da so Rolling Stones v svoji celotni karieri posneli »zgolj« 422 pesmi.

Marko Duplišak
U-Ros (Uroš Cingesar) bo že na svojem debitantskem albumu izdal 500 pesmi, kar ni mali zalogaj.

V Zorici je bilo na novinarski konferenci predstavljeno najobsežnejše glasbeno delo na svetu, projekt pod katerega se skoraj v celoti podpisuje U-Ros (Uroš Cingesar). U-Ros bo že na svojem debitantskem albumu izdal 500 pesmi, kar ni mali zalogaj.

U-Ros je te skladbe pripravljal več let, pravi, da je bil v studiu povprečno tudi po 10 ur. Ko pa potrka na vrata prava inspiracija, je sposoben novo pesem napisati in posneti tudi v enem samem večeru. Skladbe bodo izdane v petih etapah, vsaka bo vsebovala 100 pesmi. Prva bo na voljo že naslednji teden, v četrtek 8. decembra, nato pa vsak mesec do aprila še po 100.

Marko Duplišak
Ustvaril je prave skladbe, posnete, odigrane in odpete tekom več kot enega desetletja neprespanih noči in studijskih ur, je še pojasnil glasbenik.
Več kot Rolling Stones!

Navdih za nove pesmi najde povsod, včasih ga tudi čisto preproste stvari navdihnejo v tolikšni meri, da ima v glavi že takoj sestavljeno celotno skladbo.
Če bi moral opisati svoj glasbeni slog, bi ga dal v predal pop-rocka, a ga lahko zanese tudi v narodno-zabavno smer. "Nenazadnje prihajam izpod Pohorja," je z nasmeškom pojasnil. U-Ros je napisal in posnel preko 500 skladb s čemer je ustvaril nekaj posebnega in najverjetneje tudi neponovljivega. Ustvaril je najobsežnejše glasbeno delo na svetu! Za primerjavo je navedel, da so Rolling Stones v svoji celotni karieri posneli »zgolj« 422 pesmi, U2 436, The Beatles 213.  U-Ros torej izdaja album, ki po obsegu presega celotne življenjske opuse izvajalcev, ki delujejo zelo dolgo, nekateri tudi več kot pol stoletja.

Marko Duplišak
U-Ros je skladbe pripravljal več let, pravi, da je bil v studiu povprečno tudi po 10 ur.
Pa je res?

Marsikdo bi lahko tezi o najobsežnejšem glasbenem delu oporekal, saj se lahko v spletnih člankih najde mnogo kvantitativnih rekordov kot npr. najdaljši album, album z največ posnetki. Pa vendar se ti dosežki ne morejo primerjati z U-Rosovim. Najdaljši album je ustvaril računalnik in je zgolj naključen zvok, ki ga je izvedel računalniški algoritem. Ta album sploh ni bil posnet, temveč računalniško ustvarjen digitalni zapis, ki se v celoti ni zavrtel niti enkrat. Obstajajo še drugi rekordi izvajalcev, npr. taki, ki so na album uvrstili tudi 1000 posnetkov, vendar je njihovo povprečno trajanje 30 sekund.

U-Ros pa je ustvaril pravi album, s 500 skladbami, odpetimi in odigranimi deli, kjer je povprečno trajanje skladb preko treh minut. Z drugimi besedami U-Rosev album je šest krat obsežnejše delo od albuma s 1000 posnetki.
Pri tem je potrebno poudariti, da nobena izmed U-Rosevih skladb nima le enega dela (tracka), niti samo dva, temveč govorimo o pravih skladbah ustvarjenih, posnetih, odigranih in odpetih tekom več kot enega desetletja neprespanih noči in studijskih ur, je še pojasnil glasbenik.