Rožnati oktober

Znane Slovenke, ki so zbolele za rakom dojke in ga premagale

Nejc Simšič
15. 10. 2022, 07.30
Posodobljeno: 15. 10. 2022, 09.18
Deli članek:

SMo sredi oktobra, ki je že vrsto let obarvan rožnato, saj gre za mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk. V Sloveniji za to boleznijo vsako leto zboli več kot 1400 žensk, med njimi je tudi nekaj znanih Slovenk, ki so se ali se borijo s to diagnozo.

Nataša Muller
Tina Gorenjak je pred devetimi leti, na svoj 41. rojstni dan, izvedela slabo diagnozo.

In prav rožnati oktober je čas, ko se nosi rožnata pentlja, ki opominja na hudo bolezen sodobnega sveta. Vse dame, ki so se kadar koli spoprijele z njim, pa veljajo za junakinje sodobnega časa in vsem obolelim sporočajo: »Verjemite v srečen konec!«

arhiv uredništva Lady
Vedno nasmejana Flavia Kavčil, žena kuharskega chefa Tomaža Kavčiča.
Flavia Furios Kavčič

Vedno nasmejana žena kuharskega chefa Tomaža Kavčiča je prijatelje lani osupnila z razkritjem, da se bori z rakom na dojkah. Bolezen je bila za družino Kavčič velik šok, saj je prišla nepričakovano. A kot je znano, so prva zdravljenja že pokazala prave rezultate, Flavia pa je z optimizmom danes že bolje, saj se nikoli ni nameravala vdati bolezni.

arhiv uredništva
Manekenka, oblikovalka in podjetnica je za rakom na dojkah zbolela pri svojih 26 letih.
Jana Koteska

Znana manekenka, oblikovalka in podjetnica je za rakom na dojkah zbolela pri svojih 26 letih. »Na začetku se mi je zdelo, kot da gledam film in da se to ne dogaja meni. Vendar sem se hitro streznila in ta 'projekt' vzela zelo resno, iz dneva v dan živela z močno željo po zmagi, se postopoma spoprijemala z vsem, kar me je čakalo. Danes vem, da je bil to eden od mojih najpomembnejših življenjskih projektov, ki se je končal uspešno,« priznava Jana, ki je danes mamica dveh otrok.

KK
Katarina Keček trenutno že okreva po operaciji, kjer je bila še na rekonstrukciji dojke.
Katarina Keček

Znana novinarka, nekdanja televizijka in pisateljica ni skrivala svoje bitke z rakom. »O bolezni nisem brskala po spletu, nisem hotela, ker te slabe novice lahko samo še bolj pobijejo. Na računalniku sem odprla mapo, jo poimenovala Zmagala bom, vanjo pa zapisujem vse, kar je povezano z onkološko boleznijo, zdravljenji in mojimi občutki, ki me spremljajo na tej trnovi poti,« pravi Katarina, ki trenutno že okreva po operaciji, kjer je bila še na rekonstrukciji dojke.

osebni arhiv
Nina Wabra Jakič je raka premagala, dokler ni pred nekaj leti izvedela, da se ji je ponovil, a se je tudi takrat z optimizmom in močno voljo do življenja uspešno spoprijela z njim.
Nina Wabra Jakič

Žena paralimpijca Gala Jakiča je pred devetimi leti prebolela raka na dojki, prestala je močne kemoterapije. »V čakalnicah sem poslušala zgodbe ljudi, ki se jim je rak ponovil drugič ali tretjič. Prvič me ni bilo strah, vedela sem, da se moram boriti in zmagati. Niti pomislila nisem, da mi ne bi uspelo,« je priznala Nina, ki je raka premagala, dokler ni pred nekaj leti izvedela, da se ji je ponovil, a se je tudi takrat z optimizmom in močno voljo do življenja uspešno spoprijela z njim.

Osebni arhiv
Tina Gorenjak je raka prebolela s pomočjo alternativnih možnosti, o svoji poti ozdravitve pa je govorila tudi preko družabnih omrežij.
Tina Gorenjak

Ena najbolj zapeljivih igralk je pred devetimi leti, na svoj 41. rojstni dan, izvedela slabo diagnozo – rak, kar jo je manj pretreslo kot napoved zdravnice, da ji nameravajo odstraniti obe dojki, poleg tega pa še maternico. Tina se je odločila za drugo pot in se podala v raziskovanje alternativnih možnosti. Po bitki je ozdravela, danes pa vsem sporoča: »Pomembno in dovolj je, da v vas verjame ena oseba. No, jaz sem imela srečo, ker sta vame verjeli vsaj dve: moja hči in jaz sama. Ampak sebe imate vedno in vsi. Verjemite vase!«

RTV Slo
Tadeja Brankovič, nekdanja slovenska biatlonka obdobju boja z boleznijo sama pravi peta olimpijada, kjer se ni borila za kolajno, temveč za življenje.
Tadeja Brankovič

Biatlonska prvakinja je za številne tista znanka z malih zaslonov, za katero smo stiskali pesti in navijali, ko je bila še aktivna športnica. Šestkrat je zmagala na tekmah za svetovni pokal, štirikrat je Slovenijo zastopala na olimpijskih igrah. A najhujše bitke so prišle pozneje, ena od teh je bila tudi rak na dojkah. Obdobju boja z boleznijo sama pravi peta olimpijada, kjer se ni borila za kolajno, temveč za življenje. »Seveda je to individualna izkušnja, ki jo vsak doživi drugače. Jaz sem k temu pristopila kot športnica, to je bila zame tekma. Predstavljala sem si, kje je moj cilj, kam moram priti. Šport je torej pomagal tudi v tem smislu.«