odvzem naslovov

Vnuk danske kraljice zaradi njene odločitve žrtev nasilja

R.T.
4. 10. 2022, 07.32
Posodobljeno: 4. 10. 2022, 07.36
Deli članek:

Odločila se je oklestiti dansko kraljevo družino, a to vsem ni pogodu.

Profimedia
Kraljica Margareta II. Danska

Pred dnevi je kraljica Margareta II. Danska štirim od svojih osmih vnukov odvzela kraljeve naslove, s tem pa ogorčila nekatere člane danske kraljeve družine.

Otroci njenega drugega sina Joachima, ki je šesti v vrsti za danski prestol, bodo tako s 1. januarjem 2023 le še grofi in ne več princi. Gre za 23-letnega Nikolaja, 20-letnega Felixa, 13-letnega Henrika in 10-letno Atheno.

Profimedia
Princ Joachim s svojimi štirimi otroki

82-letna monarhinja je še enkrat ponovila, da se je tako odločila, ker želi posodobiti monarhijo in jo zavarovati, je pa dodala, da ni pričakovala takšnega odziva svoje družine, to pa obžaluje.

Joachima je odločitev pretresla, saj da so se otroci znašli v situaciji, ki je ne razumejo. Njegova soproga Marie pa, da je njen najmlajši sin zaradi babičine odločitve v šoli bil tarča medvrstniškega nasilja. Oglasil se je tudi Nikolaj, ki je dejal, da je odločitev kraljice šokirala njegovo družino. Kraljica z Joachimom in njegovo soprogo sicer ni govorila, odkar so bile oznanjene te spremembe.

Margaretin prestolonaslednik je njen najstarejši sin Frederik. Njegovi štirje otroci bodo kraljeve naslove obdržali. Po besedah njegove soproge Mary je sprememba lahko boleča, kar pa ne pomeni, da je odločitev bila napačna.