najemodajalec

Kralj Karel III. mora plačevati sinu Williamu

R.T.
3. 10. 2022, 08.54
Posodobljeno: 3. 10. 2022, 08.59
Deli članek:

Vojvodstvo je v Williamove roke prešlo, ko je njegov oče postal britanski kralj.

Profimedia
Kralj Karel III. in princ William

Princ William je novi najemodajalec britanskega kralja Karla III. Prevzel je namreč cornwallsko vojvodstvo, ki razpolaga z vrsto nepremičnin in posestev, vrednih 345 milijonov britanskih funtov (približno 390 milijonov evrov) – tudi s kraljevim omiljenim domovanjem Highgrove.

Vojvodstvo, ki ima v lasti skoraj 52.000 hektarov zemlje in je lani imelo 21 milijonov britanskih funtov (približno 23 milijonov evrov) dobička, je v Williamove roke prešlo, ko je njegov oče postal kralj. Vendar pa to pomeni, da bo moral ta 40-letniku na leto plačati do 700.000 britanskih funtov (približno 792.000 evrov), saj ima za Highgrove podpisano pogodbo za dolgoročni najem.

Omenjeno vojvodstvo je Highgrove v Gloucestershireu kupilo leta 1980. Novi kralj ga je od takrat spremenil v družinski dom. 73-letnik se je tja zatekel po smrti britanske kraljice Elizabete II. prejšnji mesec.

Od tam pa do doma kraljice soproge Camille je le krajša vožnja.

Karel III. se je lani po 36 letih odpovedal obdelovalnim površinam blizu Highgrova, saj je vedel, da bo kmalu postal kralj. Nove pogodbe za 20-letni najem zato ni sklenil.

Po poročanju britanskih medijev kralj v buckinghamski palači ne bo živel, ampak jo le uporabljal. Kar se tiče Sandringhama, pa namerava tam vzrejati ovce – tam naj bi nastala največja organska ovčja farma v Združenem kraljestvu.