Ni več čakala

Tanja Postružnik Koren si je oddajo napisala kar sama

E. J.
22. 9. 2022, 14.20
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 22.23
Deli članek:

Voditeljica in ljubiteljica narave Tanja Postružnik Koren o novi oddaji, ki jo odi skupaj z zabavnim Matjažem Javšnikom. Kako sta se spoznala, zakaj potrebujemo takšno oddajo in seveda, ali je s šovom Ljubezen po domače torej konec?

POP TV
Tanja Postružnik Koren je končno v oddaji, kakršno si je želela voditi že dolga leta.

Tanja, na ekrane se vračate z novo oddajo Zelena dežela. Bi lahko rekli, da gre za oddajo, ki vam je pisana na kožo – povedali ste nam že, da bi bila vaša sanjska oddaja takšna o kmetovanju. Ste bili veseli povabila?

Oddajo sem napisala kar sama, tako da nisem več čakala. Pravijo, da 20 let čakaš, potem pa nekaj narediš. Tako sem spisala scenarij, pilotno oddajo smo posneli že v maju. S Pop Tv smo zadevo uskladili do te mere, da smo lahko pustili vsebino, ki sem jo spisala jaz, dodali pa smo segmente, ki so bistveni za televizijsko hišo. Tako smo pomladi zagnali projekt, čez poletje smo se pripravljali in urejali. Zdaj smo v fazi snemanja. Razveselila sem se možnosti, da so mi prisluhnili in razumeli, kako sama gledam na zeleno in kakšno oddajo želim ponuditi ljudem. Oddaja je hibrid tega, kar v posameznih oddajah že videli na TV Slovenija, POP TV pa takih vsebin še ni ponujal.

Kakšne so te vsebine?

Oddaja Zelena dežela je namenjena vsemu, kar nas obdaja. Je magazinska tedenska oddaja, ki bo na sporedu ob nedeljah, prvič že to nedeljo. V njej bova voditeljski par – nastopam z Matjažem Javšnikom – predvsem občudovala, se učila in kaj koristnega posredovala preko sogovornikov ter spodbujala navdušenje. Ne gre za tipično informativno oddajo, ampak za ’info – taiment’ torej informativno razvedrilno oddajo. Spoznavala in predstavljala bova zanimive ljudi in običaje, poudarjala pa bova trajnost in to, da se zavedamo, da nismo na svetu le v tem kratkem času, ki nam je dodeljen, ampak da bomo ta svet zapustili našim zanamcem. K temu me je spodbudila osebna izkušnja poplave smeti, pomanjkanja pitne vode, podnebne spremembe, segrevanje ozračja, potrošniška naravnanost... Ko sem bila sama otrok, smo imeli eno kanto, eno vedro, ki je bila namenjena za dolgo časovno obdobje. Takrat stvari in hrana niso bile zapakirane, steklenice so bile povratne, biološke odpadke smo predelali, kar je bilo za skuriti, smo kurili. Plastika ni obstajala. Zdaj pa moram reči, da imam 4 kante, posebej še za papir in steklo. Zdaj je noro veliko smeti – ko pridem iz trgovine in razpakiram, zasmetim vse kante. Zdi se mi, da je treba na to opozoriti in pokazati, da se da tudi drugače. Midva obiskujeva tudi samooskrbne eko kmetije. To so pridni delovni ljudje, ki znajo živeti v sožitju. Seveda se ne moremo zdaj vrniti v kameno dobo in biti bolj papeški od papeža, to je res, a vendar: ta oddaja bo žela navdušenje nad tem, da se da narediti spremembo pri sebi, kaj zasaditi, pridelati, pogledati na naravo, varčevati in se vrniti nazaj k sebi.

Tudi vi živite tako trajnostno?

Seveda, ločevanje odpadkov ne sme biti več tema, to je normalno. Želim pa reči, da jaz nisem najboljši možen vzor, jaz le opazujem in želim sporočiti, da so področja, kjer se da narediti spremembo in se naučiti. To bi rada posredovala gledalcem in gledalkam: od tega, da lahko sami naberemo, posušimo zelišča in si skuhamo čaj do tega, da je fino, če sami vkuhavamo marmelade in zelenjavo, da lahko sami spletemo pulover. Mi ne žugamo, midva privzdigujeva našo lepo deželo in želiva pokazati, da imamo veliko srečo, da živimo na tem koščku sveta, kjer razen letošnje suše in požarov še nimamo težav. Treba je ohraniti in spoštovati našo deželo, biti moramo ponosni, da je naš sosed kmet. Ljudje se tega zavedajo in moram reči, da smo začeli obračati razmišljanje v to smer, da je podeželje lepo, da so lepe soseske. Prav v času epidemije, ko je bila narava še bolj dragocena, smo se začeli zavedati, koliko je vredna.

Domen Jugovar
Tanja Postružnik Koren in Matjaž Javšnik sta voditelja nove oddaje Zelena dežela.

Vaš sovoditelj je Matjaž Javšnik, sta prijatelja že od prej ali sta se spoznala na snemanju?

Z Matjažem se poznava iz Kranjske gore, sicer pa sva se srečala že prej – večkrat je bil gost v oddaji Dobro jutro, ki sem jo vodila na TV Slovenija. To je bilo profesionalno druženje, jaz sem bila voditeljica in on gost, medtem ko v času covida smo vsi otroke šolali otroke na daljavo in smo vsi bili v Kranjski gori. Matjaž sem prihaja počitniško, le v času covida se je preselil sem, mi pa tukaj živimo. Dobro leto smo imeli intenzivne stike, naši otroci so se po šoli skupaj popoldan igrali, mi pa smo takrat razmišljali o svetu. In takrat sem se odločila, da moram narediti oddajo, ki bo imela težo in smisel.

Ste takoj vedeli, da bo Matjaž vaš sovoditelj?

Ne takoj, ker sem najprej razmišljala o temah. Vedela pa sem, da si sama tega ne želim voditi sama, ker oddaja potrebuje žensko in moško energijo ter razvedrilo - ne pa razlaganje o stvareh, torej voditeljica napove prispevek in potem gledamo prispevek. To se mi zdi dolgočasno in bilo mi je logično, da bova sodelovala z Matjažem. Sva si kar podobna: skromen človek, ki je zasebno introvertiran kot sem sama, ne kriči navzven na nobenem področju, ampak je resnično zavezan temu, da je predan očka in da je z družino. Imava podobne vrednote, za naju je pomembno, kako vzgajava otroke, da smo kolikor toliko normalni. Zdi se mi prizemljen, zagotovo pa je na najino prijateljstvi vplivalo tudi to, da sva odraščala blizu Pohorja: jaz na Pohorju in on pod Pohorjem. On podeželje dobro pozna in rojen je za to, da se zna pohecati z ljudmi in za to, da zna prav vprašati, ker Zelena dežela ni le zelena kulisa, ampak so pridni in vedri ljudje. To vedrino pa zna v ljudeh Matjaž prepoznati in pokazati.


Kako sta se ujela, kakšno dinamiko med vama bomo videli?

Ene stvari bo obdelal Matjaž, nekaj jaz, nekaj bo skupnih napovedi in doživetij. To ni igrano, midva sva, kar sva. To ni šov.

Kako pa naj stopijo v stik z naravo tisti v blokih, ki nimajo vrtička ob sebi? Bosta obiskala tudi mesto?

Na okensko polico postavijo lonec in zasadijo zelišča, zraven postavijo kakšno orhidejo, v kot postavijo kakšno monstero – vsak stik z naravo bova iskala tudi v mestih, seveda. Zelena dežela je vse, kar smo mi. V Italiji imajo podobno oddajo Linea Verde, kjer se ne obremenjujejo s tem, če je kakšna tema bolj etnološka, antropološka. Pozimi, ko ni zeleno, predstaviš kakšno obrt, tradicijo. Ravno zadnjič sem bila v Bohinju, kjer sem spoznala ženske, ki delajo mohant, smrdljivi sir. Hecna tema, a zakaj ne? Ko si v tem poslu, delaš 24 ur na dan in stalno išče nove zgodbe.

Ali to pomeni, da vas v Ljubezni po domače ne bomo več videli?

Zaenkrat smo s snemanjem Ljubezni po domače zaključili.