Tudi bodoča predsednica?

Najprej so bili športni novinarji, potem pa...

Alenka Žavbi/revija Lady
18. 8. 2022, 05.44
Posodobljeno: 18. 8. 2022, 10.05
Deli članek:

Športni novinarji veljajo med kolegi za posebneže. Živijo v svojem svetu in redko izstopijo iz njega. Marsikdo od prvega službenega dne do pokoja preživi v isti redakciji in prav nič mu ne manjka. A vendarle se med njimi najdejo posamezniki, za katere je bilo delo v športnem uredništvu zgolj odskočna deska, svoje ambicije pa so zadovoljili na povsem drugem področju. Lahko se zgodi, da bomo iz vrst nekdanjih športnih novinarjev jeseni dobili celo novo predsednico države!

Mateja J. Potočnik
Marta Kos je svojo pestro kariero začela v športnem uredništvu Televizije Slovenija.

Ena resnejših kandidatk za najuglednejši protokolirani položaj v državi, simpatična kratkolaska Marta Kos, je svojo pestro kariero začela v športnem uredništvu Televizije Slovenija. »Še zdaj sem izjemno hvaležna takratnemu uredniku športa na TVS Marjanu Lahu, da me je opazil in mi dal priložnost. Na RTV Slovenija sem se zaposlila 1. aprila 1989, potem ko sem kot honorarna sodelavka med olimpijskimi igrami v Seulu že vodila hišni TV-studio in se baje zelo izkazala. Seveda ne bom nikoli pozabila svojega mentorja v času pripravništva, izjemnega človeka, novinarja in reporterja Marka Rožmana, od katerega sem se največ naučila,« se začetka kariere spominja Marta Kos, ki je pozneje pogumno jadrala v dopisniških, diplomatskih, poslovnih in navsezadnje tudi političnih vodah.

Šimen Zupančič
Igor E. Bergant. Bil je eden naših najbolj prepoznavnih športnih novinarjev, nato se je preselil med 'informativce'.

Bergantov skok med 'informativce'

Mnogi se najbrž še spominjajo, da je v športnem uredništvu nacionalne televizije vrsto let deloval tudi zdajšnji voditelj Odmevov Igor E. Bergant. Bil je eden naših najbolj prepoznavnih športnih novinarjev in zdelo se je skoraj neverjetno, ko je nekega lepega dne zapustil to zvrst novinarstva in se preselil med 'informativce'. Obstajajo gledalci, ki se na spremembo še dandanes niso navadili, pa čeprav je od tedaj minilo že več kot deset let.

Igorjev kolega v športni redakciji TVS je bil nekoč tudi zdajšnji odgovorni urednik spletnega portala 24ur.com Jure Tepina. Preden je postal uredniški šef, je nekaj let preživel kot terenski in vojni novinar. V tej vlogi se kdaj preizkusi še zdaj. Poročal je tudi že v živo iz Ukrajine, odkar je v vojni z Rusijo.

Arhiv uredništva
Nataša Briški je iz športnega uredništva šla v Washington, zdaj ureja spletno stran.

Se spomnite Nataše Briški?

V športnem uredništvu takrat novoustanovljene televizije Pop TV je leta 1995 kariero začela Nataša Briški. Pozneje je postala njihova dopisnica iz Washingtona, na oni strani Atlantika je preživela skoraj sedem let. Po vrnitvi v domovino je ustanovila spletni portal Metina lista, ki ga še vedno uspešno ureja in vodi.

Edina ženska v športnem uredništvu

Skoraj tri desetletja je v radijskem športnem novinarstvu, na začetku je bila edina ženska, preživela Uršula Majcen. Neutrudna promotorka zdravega načina življenja in diplomirana ekonomistka svojih višjih ambicij nikoli ni skrivala, zato se je brez zadrege prijavljala na pomembnejše funkcije na RTV Slovenija. Žal ni bila razumljena, večji met ji je uspel šele, ko jo je v svojo stranko povabil nekdanji radijski kolega Marjan Šarec. Politično kariero je tlakovala kot piarovka na ministrstvu za javno upravo, zdaj zaposlena v kabinetu ministra za obrambo.

Zadnji odmevnejši prestop

Za zadnji odmevnejši »izstop« iz vrst športnih novinarjev je poskrbel Matej Grošelj, brat igralke Maše Grošelj – oba sta potomca novinarske radijske legende Izidorja Grošlja. Iz športnega uredništva časopisa Dnevnik je prestopil v notranjepolitično redakcijo mariborskega Večera in bralci pravijo, da se Matej v novi novinarski vlogi znajde odlično.