Ljubitelji filmov

Se spomnite poročnice Uhuro iz Zvezdnih stez? Igralka je imela srčni zastoj.

M. T. V.
1. 8. 2022, 07.53
Posodobljeno: 1. 8. 2022, 09.47
Deli članek:

V 90. letu starosti se je poslovila Nichelle Nichols, ki je v originalni seriji igrala priljubljeno poročnico.

Profimedia
Nichelle Nichols

Igralec Kyle Johnson je sporočil žalostno vest: umrla je njegova mama, igralka Nichelle Nichols, ki je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja igrala poročnico Nyoto Uhuro v Zvezdnih stezah. »Z žalostjo sporočam, da svetla luč nič več ne sveti za nas, kot je to počela dolga leta. Bo pa njena luč, tako kot starodavne galaksije, ki jih zdaj prvič vidimo, ostala, da bomo lahko naša in prihodnje generacije v njej uživale, se od nje učile in črpale navdih,« je zapisal njen sin.

Nichelle je bila ena prvih temnopoltih igralk v pomembni televizijski vlogi močne ženske na položaju, s čimer je podirala stereotipe. Leta 1986 je serija sprožila pravo revolucijo, ko sta se Uhura in poveljnik Kirk (William Shatner) poljubila – šlo je za enega prvih televizijskih poljubov med belcem in črnko.

Profimedia
Kot poročnica Uhura v Zvezdnih stezah


Po koncu serije je odigrala Uhuro še v šestih filmih. Poleg igralke, pevke in plesalke je bila tudi ambasadorka Nase - ta je z njeno pomočjo v svoj vesoljski program vabila astronavtke, še posebej temnopolte. 

»Moje srce je težko, moje oči se svetijo kot zvezde, med katerimi zdaj počivaš, moja najdražja prijateljica,« ji je za slovo napisal George Takei, soigralec iz Zvezdnih stez.

Nichelle je bila v šestdesetih več let v zvezi s soigralcem Genom Roddenberryjem, pred tem je bila manj kot eno leto poročena s plesalcem Fosterjem Johnsonom, s katerim je imela sina Kyla Johnsona. Leta 1968 se je poročila z Dukom Mondyjem, a se po štirih letih ločila.

Leta 2015 jo je zadela manjša možganska kap, a si je povsem opomogla. Tri leta kasneje so ji diagnosticirali demenco, takrat se je tudi uradno upokojila. Umrla je zaradi zastoja srca na svojem domu v Silver Cityju, stara je bila 89 let.