Velik poklon naši priljubljeni igralki

Marijana Brecelj: Od vlog mladih lepotic do liberalnih mater in babic

M. V.
27. 6. 2022, 20.44
Deli članek:

Muzej slovenskih filmskih igralcev se vsako leto na obletnico rojstva legendarne slovenske zvezdnice Ite Rine pokloni enemu slovenskemu »vidnemu, zaslužnemu in izjemnemu« filmskemu igralcu oziroma igralki. Letos bo poklon veljal Marijani Brecelj.

Liza Vipotnik
Marijana Brecelj je upokojena že več kot deset let, a še vedno energično dela.

Da je 76-letna Marijana Brecelj izjemna igralka, ni nič čudnega, saj ji je bilo to položeno v zibko – je namreč hči igralke Ančke Levar (1915–2005) in politika Marijana Breclja (1910–1989). Prvič je pred filmske kamere stopila kot najstnica v manjši vlogi turistke v kratkem avtorskem prvencu Matjaža Klopčiča Na sončni strani ceste (1959).

Še vedno dela

Preboj med celovečerne filme je doživela z enim najbolj absurdnih, barvitih in igrivih filmov v slovenski zgodovini, s Hladnikovim Sončnim krikom (1968), kasneje pa z vlogo v hipijevski študentovski revolucionarni skupini v Klopčičevem filmu Oxygen (1970). Študij igre je bil zanjo naravna izbira. »Kot otrok sem rasla med kostumi in fantazijami. Drugače, kot je, sploh ni moglo biti!« Do upokojitve je bila članica igralskega ansambla ljubljanske Drame. V karieri, ki pravzaprav še vedno traja, je ustvarila več kot sto gledaliških vlog in več kot petdeset filmskih, zelo dobro pa jo poznajo tudi gledalci televizije, saj je zaigrala v številnih serijah, kot so Reka ljubezni, Najini mostovi, Takle mamo, Leninov park …

Marjan Pfeifer/zbirka Slovenske kinoteke
V filmu Peta zaseda iz leta 1968, ko je štela dvaindvajset let.

Plodna kariera

»Ustvarila je širok spekter raznolikih vlog – od temperamentnih, duhovitih in energičnih do enigmatičnih, samozavestnih in utrujenih žensk –, ki so se zaradi prepričljivosti in naravnosti trdno vtisnile v naš spomin. Najprej je očarala z upodabljanjem mladih lepotic, kasneje je blestela v vlogah mater srednjih let, ki so vselej subverzivne, mladostne, liberalne in prav nič cankarjanske. Nazadnje nas je prepričala z vlogami babic in starejših gospa, saj jih je poosebljala z zadovoljstvom in ponosom osebe, ki ima pri svojih letih še zmeraj privilegij, da lahko kreativno ustvarja,« so zapisali ob utemeljitvi poklona. Na prireditvi v petek na borjaču muzeja v Divači bo poleg pogovora z Marijano potekala tudi projekcija romantične drame Pod njenim oknom, v katerem igra mamo osrednje junakinje – ta velja za eno njenih najboljših filmskih vlog.