Slavko Ivančič

Po 11 letih opustil delo umetniškega vodje poletnega festivala MMS

Eva Jandl
21. 6. 2022, 17.56
Deli članek:

Poln energije in strasti do življenja je legendarni primorski pevec Slavko Ivančič, ko se srečamo z njim v Ljubljani. Zdaj pripravlja novo ploščo, pri čemer želi ujeti melos svojega dragega pokojnega prijatelja Oliverja Dragojevića, presenetil pa je z novico, da se po 11 letih umika s festivala Melodije morja in sonca, kjer je delal kot umetniški vodja.

Alesh Maatko
Slavko Ivančič pravi, da se malo umirja, saj ne more več tri ure skupaj peti in skakati po odru.

Zelo dobro ste videti, nazadnje sem se z vami srečala po nesreči, ki ste jo imeli pred epidemijo. Takrat ste spremenili način življenja, še vztrajate?

To je bila borba za življenje, dobesedno. Ko sem se zbudil iz kome, odprl oči in pogledal naokoli, kjer so bili družina in prijatelji, sem imel dve opciji in odločil sem se za tisto, da sem samo zavpil: Gremo! Seveda sem spremenil način življenja, a zdaj se malo umirjam. Še vedno pa je najlepše, ko vzamem v roke kitaro in zapojem. Ugotavljam, da je ljudem všeč moj način petja in razmišljanja, da me radi poslušajo. Zdaj se glede nastopov počasi umirjam. Najljubše mi je, da ob klavirju ali kitari v miru pojem. Nisem več za dolge, triurne koncerte in skakanje po odru.

Še pred epidemijo ste izdali album Med valovi in oblaki, načrtujete kaj novega?

Ustvarjam novo ploščo in mislim, da jo bom končal do jeseni.

Jure Ogrin Photography
Za jesen napoveduje novo ploščo, ki nas bo po melosu spomijala na pokojnega Dragojevića.

Kaj boste sporočili z novo ploščo?

V razmišljanju in glasbi se želim približati Oliverju Dragojeviću. Verjetno bo kdo rekel, ko bo slišal ploščo, da vse skupaj zveni kot Oliver. Bila sva velika prijatelja, najini ženi in otroci so se družili. Večkrat je bil pri meni, jaz pri njem, rada sva skupaj pela. Bil je predvsem velik človek; preprost, a tako velik.

Želite ujeti njegov melos, njegovo izpovednost?

Točno to. Kot akademski glasbenik lahko rečem, da je glasba moje življenje, a zdaj prehajam na besedila. Tukaj meni malo manjka. Ko poslušam kakšne hrvaške pesmi, si rečem: kakšna odlična besedila, kakšno poetično razmišljanje. V tem smislu želim biti kot Oliver.

Avditorij Portorož
Odločil se je, da pri festivalu MMS ne bo več sodeloval.

Dolga leta ste tudi del Melodij morja in sonca (MMS), v vlogi umetniškega vodje in ambasadorja festivala, a slišim, da so se zgodile spremembe ...

Zdaj sem to opustil, pred kratkim. Fantje so se odločili, da bodo vse skupaj naredili malo drugače; to so prevzeli mladi, tudi politika je zdaj malo drugačna. Odločil sem se, da ne bom več sodeloval; avgusta bi moral imeti tudi koncert z gosti, ki bi trajal tri ure, a sem ga prav tako odpovedal. Moj zdravnik mi je rekel: zdaj, v tem trenutku, si tako, kaj pa če se kaj zgodi?Saj veste, pred kratkim se je Oto Pestner zgrudil na odru. Ostani tako, kot si, mi je rekel zdravnik, in jaz ga upoštevam.