Operna pevka, igralka in voditeljica o svojem dobrodelnem projektu

Irena Yebuah Tiran: »V obupu sem potrebovala poseben izziv in smisel«

Nejc Simšič
27. 5. 2022, 20.02
Deli članek:

Priljubljena operna pevka, vsestranska umetnica, igralka, glasbenica in tudi voditeljica Irena Yebuah Tiran se te dni pospešeno pripravlja na svoj Dobrodelni operni maraton (DOM). V pogovoru nam je zaupala nekaj sočnih podrobnosti o projektu, o vlogi TV-voditeljice in svoji veliki strasti.

Osebni arhiv
riznana operna pevka Irena Yebuah Tiran se lahko pohvali tudi s številnimi tekaškimi medaljami.

Vsem dobro znana Novomeščanka bo v projektu DOM združila svoji dve veliki strasti – operno petje in ljubezen do teka in maratonov.

Irena, pravkar ste končali snemanje televizijske oddaje Kuhinja na kolesih. Kaj vam pomeni ta izkušnja?
Snemanje te oddaje je bilo pravo doživetje! Bilo je tudi precej stresno, takih snemanj seveda nisem vajena. A na koncu so ostali spomini na smeh in noro pustolovščino.

Lahko bi rekli, da ste dama s številnimi talenti – operna pevka, igralka, plesalka, voditeljica, maratonska tekačica ... Je sploh kaj, česar ne znate?
Oh, zagotovo bi se kaj našlo! Če se navežem na oddajo Kuhinja na kolesih: ne znam speči potice in krofov. (smeh) Pa slabe volje ne znam skriti prav dobro ...

Ena od vaših strasti je tek. Ste še vedno zagrizena tekačica kot pred leti?
Tako je, še vedno resnično rada tečem, in ko me je korona za nekaj časa ustavila, sem prav trpela. Zato sem hvaležna za projekt, ki ga pripravljam te dni, saj sem se kljub slabši kondiciji »brcnila v zadnjico« in začela zelo intenzivno teči.

Kaj vam pomeni tek?
Tek je zame predvsem meditacija. Seveda tako skrbim tudi za splošno telesno kondicijo, ki mi pomaga pri petju. Skratka, tek je moja druga strast poleg petja.


Zakaj pa tako velika ljubezen do maratonov?
Načeloma nisem zelo discipliniran človek, razen pri petju. In če nimam pred sabo nekega cilja, se recimo ob slabem vremenu težko spravim na tekaške poti. Polmaratonsko razdaljo lahko zaradi svojih genskih predispozicij odtečem kadarkoli in za to ne potrebujem treninga. Če pa želim preteči maraton, je tudi zame trening nujen, torej tečem tudi, kadar sem utrujena, kadar je slabo vreme ... In tako ohranjam kondicijo, ki jo potrebujem za opravljanje svojega poklica. Torej je razlog v resnici precej pragmatičen. (smeh)

In s katerimi uspešno pretečenimi maratoni se lahko pohvalite?
Do zdaj sem pretekla 20. Ljubljanski maraton, 30. Maraton treh src v Radencih, 40. Berlinski maraton, poleg tega pa še po enega »nejubilejnega« ljubljanskega in berlinskega.

Zdaj pa ste operno petje in maraton, svoji priljubljeni dejavnosti, združili, kajne?
Res je. V času najstrožjega zaprtja države sem bila že čisto obupana! Nujno sem potrebovala nek izziv, smisel. In porodila se je ideja, da odtečem maraton in medtem prepevam.

Od kod sploh ideja za Dobrodelni operni maraton?
Ideja je prišla iz moje stiske, ko nisem smela opravljati svojega (po)klica. Želela sem pokazati, da brez kulture in športa človek, narod in človeštvo nasploh ne morejo obstati. Da potrebujemo zdrav duh v zdravem telesu. Poleg tega trdno verjamem v moč skupnosti in povezovanja. Samo skupaj se bomo izkopali iz te greznice, v katero smo se potopili. Zato bomo povezali kar štiri dolenjske občine, skozi katere bom tekla. Če ob vsem tem še pomagamo mladim ljudem in jim damo upanje, da se je vredno boriti in nikoli obupati, je vse skupaj toliko lepše.

Dobrodelni operni maraton – marsikdo pomisli, da boste morda peli kar med tekom, ali kako?
Hahaha ... Ko bom tekla, bom tekla ... In čaka me pravzaprav 50 kilometrov, na poti pa se bom ustavljala na izbranih postajališčih in ob pomoči svojih pevskih prijateljev – tudi tu je zame pomembno povezovanje – pela napeve iz operne zakladnice.

Osebni arhiv
Vedno nasmejana Irena Yebuah Tiran se veseli, da bo lahko tekla maraton in pela operne napeve


Kako bo torej potekal vaš maraton?
Startala bom na trgu v Šmarjeti in tekla proti Otočcu. Tam bom s svojo bivšo učenko zapela duet iz opere Hoffmannove pripovedke, Barcarolle. Ko odpojem, tečem proti Glavnemu trgu v Novem mestu in tako naprej. Na poti se mi bodo pridružili tekači iz raznih tekaških klubov ali pa naključni tekači. Na pevskih točkah bodo tudi stojnice, kjer bo mogoče darovati prostovoljne prispevke in kupiti uradne majice maratona. Poleg tega se bodo predstavili razni turistični ponudniki. Z mano bodo delček poti tekli tudi otroci.

Se vam bodo na poti in postojankah za pevske nastope morda pridružili tudi znani obrazi?
Upam! Svojo tekaško prisotnost sta že potrdila Eva Hren in Gašper Rifelj. Preostala imena pa naj bodo presenečenje ...

Bodo tudi oni tekli ali samo peli z vami?
Tokrat bodo samo tekli. (smeh)

Glede na to, da je dogodek dobrodelen, za koga boste zbirali sredstva?
Sredstva zbiramo za dve nadarjeni mladenki (pevko in tekačico) ter dva nadarjena mladeniča (pevca in tekača). To so Ema Starešinič in Klara Lukan ter Jan Arh in Lovro Šimec.

Darja Štravs Tisu
Operna pevka bo na postojankah med maratonom odpela številne znane operne napeve, denimo Offenbachovo Barcarolle, Verdijevo Napitnico in Bella figlia dell'amore, Mozartove Il core vi dono, Soave sia il vento, La ci darem la mano, Delibesov Cvetni duet.


Ste se dolgo pripravljali na ta res poseben maraton?
Upam, da sem začela pravočasno. (smeh) Začela sem 5. marca, natanko tri mesece pred dogodkom.

Za tak podvig je treba biti fizično in psihično dobro pripravljen, kajne? Namesto odmorov boste nastopali z opernimi arijami ... Kar noro, bi lahko rekli ...
Vsak maraton preteče predvsem glava! Če nisi psihično pripravljen, ti slabo kaže. Jaz bom imela ob sebi ljudi, ki jih imam rada, in verjamem, da mi bodo dali posebno energijo, da dosežem cilj.

Kaj sledi po maratonu? Zaslužen žur ali domov spat?
Zagotovo žur! Je pa res, da imam čez tri dni predstavo Črna koža, bele maske na Borštnikovem srečanju, in upam, da se bom lahko premikala po odru. (smeh)

Osebni arhiv Irene Yebuah Tiran
Na maratonu se ji bo pridružila tudi prijateljica, glasbenica Eva Hren.