Zlata piščal

Ambiciozni Joker Out: vemo, kaj si želimo doseči

Eva Jandl
17. 5. 2022, 21.34
Deli članek:

V Kranju so tudi letos, po koronskih spletnih podeljevanjih spet v živo, podelili zlate piščali. Že drugič so se kot izvajalci leta na odru oglasili mladi in energični glasbeniki skupine Joker Out, za presenečenje pa je poskrbel Jani Kovačič. Kdo je torej s svojimi glasbenimi deli lani najbolj izstopal.

Tadej Majhenič
Navdušeni Joker Out – prvi izvajalci, ki so nagrado prejeli dvakrat zapored.

Zlate piščali so podelili v petih kategorijah, prejeli pa so več kot dva tisoč prijavljenih del. Nagrado za izvajalca leta je prejela skupina Joker Out, ki je trenutno najbolj iskan mladi bend pri nas. Zlato piščal so letos prejeli že drugič in tako postali prvi izvajalci, ki so nagrado prejeli kar dvakrat zapored. Navdušili so s svojim težko pričakovanim prvim albumom Umazane misli in uspešnimi skladbami z njega, o svojem hitrem vzponu pa so povedali, da delajo to, v kar verjamejo, in v tem vztrajajo – album so sicer izdali leto in pol po prvotnem načrtu, a se je medtem njihova popularnost le še stopnjevala, predvsem ob domiselnih videospotih in številnih koncertih. Želijo si še zlate piščali za album leta in tudi za življenjsko delo. »Že na začetku smo si jasno začrtali, kaj želimo doseči, in to je zdaj stopnička na tem seznamu,« je o velikih ambicijah povedal pevec skupine Bojan Cvjetičanin, ki se lahko pohvali z uspehom skupine, ki je napolnila tudi legendarne Križanke.

Zlato piščal za skladbo leta je prejela pesem Prjatučki novomeške indie rock skupine MRFY. Govori o prijateljstvu in ljubezni, ki nikoli ne umre, glasbeniki pa so v svojem slogu povedali, da si želijo čim več koncertov, dobre energije občinstva in prijaznih deklet. Album leta je postala Plata zasedbe Koala Voice, na njem je 13 pesmi v treh jezikih, nastal pa je v času epidemije, in kot so povedali, je bil umik v studio nujen. Zlato piščal za novinca leta je prejel vsestranski džezovski pevec Žan Hauptman, ki – skupaj s svojimi prijatelji – ustvarja pod imenom Hauptman. Na začetku leta je predstavil svoj prvi album Finished, not perfect, na katerem je petnajst skladb. Popolnoma je bil presenečen nad nagrado. »Že sami nominaciji sta mi bili v veliko čast. Zmage sem izjemno vesel,« je dejal.

M24
Jani Kovačič meni, da je šele na polovici svoje umetniške poti, zato je nagrada za življenjsko delo preuranjena.

Nagrado vljudno zavrnil!

Presenečenje večera je bila podelitev nagrade za življenjsko delo, ki naj bi jo prejel glasbenik, kantavtor, profesor filozofije in tudi politični aktivist Jani Kovačič, ki je po besedah strokovne akademije močno zaznamoval ustvarjalnost ter kulturno, poetično in revolucionarno krajino v zadnjih petih desetletjih, a je nagrado vljudno zavrnil. »Nagrajenec se je akademiji zahvalil za izkazane časti, ker pa je po njegovem šele na polovici svoje umetniške poti, je po razmisleku sklenil, da je taka nagrada preuranjena ter da so po njegovem mnenju nekateri drugi bolj upravičeni do nagrade,« so povedali organizatorji. Lani je nagrado za življenjsko delo prejel Vlado Kreslin, še leto prej pa Marko Brecelj. Nagrada je ime dobila po piščali, najdeni leta 1995 v jamskem paleolitskem najdišču Divje babe, ki datira v čas približno 60.000 let pred našim štetjem.