Skupina LPS

Peterica celjskih dijakov pripravljena na velik nastop

Eva Jandl
10. 5. 2022, 15.23
Posodobljeno: 10. 5. 2022, 15.32
Deli članek:

Danes bo na velikem evrovizijskem odru pred dvanajsttisočglavo množico in 170 milijoni gledalcev po vsem svetu za Slovenijo zapela peterica dijakov s Celjskega. Kako so preživeli zadnje dneve priprav na veliki nastop, ali spremljajo stavnice in zakaj se o Evrovoziji znova govori kot o političnem dogodku, in ne glasbenem festivalu.

Osebni arhiv
Danes bodo slovenski predstavniki nastopili peti po vrsti, zapeli bodo v slovenščini, njihova velika 196 kilogramov težka disko krogla pa bo zaradi organizatorjevih težav na tleh.

Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Vse tri televizijske prenose bo tudi letos komentiral Andrej Hofer.

Skupina LPS (Last Pizza Slice oziroma Zadnji kos pice) je prek Eme freš, izbora mladih izvajalcev, vso Slovenijo prepričala z retro pesmijo Disko. Dijaki iz Celja so že pred nekaj dnevi odpotovali v Torino, z njimi pa seveda tudi slovenska delegacija, kjer bo danes vareni PalaOlimpico potekal prvi predizbor že 66. izbora za Pesem Evrovizije. Člani slovenske skupine se bodo na oder podali peti po vrsti. Drugi predizbor bo 12. maja, finale pa 14. maja. Iz Torina so sporočili, da pričakujejo super nastop ter bodo na odru uživali, čeprav je nastop pred dvanajsttisočglavo množico nekaj, česar niso storili še nikoli.

»Pa tudi 196 kilogramov težka krogla na odru je nekaj posebnega,« so povedali o vtisih iz Torina. Pesem bodo zapeli v slovenskem jeziku. »Kmalu bo za izdajo pripravljena tudi angleška različica. Za zdaj imamo dva singla, prizadevamo pa si, da bi izdali album,« pravijo dijaki. Člani skupine so se spoznali v gimnaziji, kmalu pa je nastala ideja o skupini: »Prijatelji smo, ki smo želeli delati glasbo. Začeli smo leta 2018.«

Slovenija se na tekmovanju za pesem Evrovizije sicer lahko znova pohvali z najmlajšo predstavnico in predstavnikom – Zala Velenšek je s 17 leti najmlajša udeleženka Evrovizije 2022. Osemnajst let sta stara Gašper Hlupič in Filip Vidušin, slednji je po datumu najmlajši udeleženec, 19 let pa imata Mark Semeja in Žiga Žvižej. Naši predstavniki so povedali, da stavnic ne spremljajo (tam so sicer na zadnjem mestu). Te zmago napovedujejo Ukrajini, Švedski ali Italiji. Medtem pa mnogi poročevalci o Evroviziji govorijo kot o popolni organizacijski katastrofi legendarnega festivala – tako bo mogočna, skoraj 200 kilogramov težka disko krogla, okoli katere bodo člani LPS poplesavali v retro oblačilih, postavljena kar na oder, saj ideja, da bi videla v zraku, ni bila izvedljiva.

Andres Putting
Utrinek z nastopa, druge vaje LPS v Torinu; zadaj je slovita disko krogla.

Kot politični dogodek?

Vsekakor je letošnja Evrovozija nekaj posebnega tudi zato, ker poteka v času vojne v Ukrajini. Ta je kljub vsemu poslala svoje predstavnike Kalush Orchestra v Torino in že ves čas velja za favoritko. Mnogi menijo, da delno tudi zaradi vojne. Čeprav se Evrovizija že vsa leta otepa etikete političnega festivala, mnogi komentatorji menijo, da bi bila zmaga Ukrajine vsaj malce politična. Rusija letos ne bo nastopila, čeprav so organizatorji ob začetku vojne sporočili, da Rusiji nastopa ne nameravajo prepovedati, saj gre za kulturni, in ne politični dogodek. Vendar so si kasneje premislili in sporočili, da bi navzočnost ruske ekipe škodila ugledu tekmovanja. Sicer pa so manjši politični škandali za Evrovizijo značilni. Leta 2009 je denimo Gruzija želela zapeti pesem z naslovom We don’t wanna PUT IN, vendar organizatorji zaradi očitnega namigovanja na ruskega predsednika tega niso dovolili. Drugi pa se sprašujejo, kaj bi se zgodilo, če bi letos res zmagala Ukrajina – kje bi naslednje leto potekal izbor za pesem Evrovizije?