z dvora pregnala ves česen

Na dan prišle nenavadne zahteve britanske kraljice

Nejc Simšič
22. 1. 2022, 21.10
Deli članek:

Da kraljica Elizabeta II. dobesedno sovraži vse močne začimbe, že dolgo ni skrivnost. Zdaj pa je na dan prišlo nenapisano pravilo z dvora, da če kraljici nekaj ni pogodu, je treba to pač odstraniti. Ena njenih bolj nanavadnih kapric je stroga prepoved česna v dvorni kuhinji.

Profimedia
Vsi na dvoru morajo jesti, kot si zamisli velika monarhinja Elizabeta II.
Kraljičino osebje je razkrilo Ker kraljica ne prenese hrupa, ki ga povzročajo kocke ledu v kozarcu, uporabljajo ledomat, ki izdeluje kroglice.

Česna, ene najbolj razširjenih sestavin v vseh kuhinjah sveta, zdaj tudi v najbolj blagi obliki, prahu, v njenem domu ni več mogoče najti. »V Buckinghamski palači se ne sme več pripraviti ali postreči niti ena jed s česnom,« je potrdil šef kraljičine kuhinje John Higgins in se na ta račun tudi pošalil: »Kadar se ugotavlja, ali gre za izvirni kraljevi recept, je dokaz že to, da v njem ni niti sledu česna.«

Njen kuhar razkril razvade 

Kraljičin nekdanji osebni kuhar Darren McGrady je razkril, da so morali pri pripravi obrokov strogo upoštevati pravilo nizkega glikemičnega indeksa, ki je osnova diete, ob kateri kraljica Elizabeta vztraja že več let. Nekdanji osebni kuhar je izdal še nekaj kraljičinih kapric. Kadar se pripravljajo sendviči, ki jih njena visokost obožuje, je treba kruhovo skorjo obvezno popolnoma obrezati in uporabiti le mehko sredico. Od sladic kraljica najpogosteje je čokolado, čokoladni biskvit, čokoladno torto ali čokoladno peno. Med njeno priljubljeno hrano spada tudi sadje, kot so mango, jagode in breskve – še posebno rada ima tiste, ki se pridelujejo pod njihovo blagovno znamko Windsor. Kraljica pa nikakor ni nasprotnica alkohola, njena priljubljena pijača pred spanjem je džin ali sladko aromatizirano vino, čeprav se govori, da je to navado zaradi zdravja morala pred kratkim opustiti.

Strog urnik prehranjevanja

Kraljičin dan se začne ob pol osmih, ko sobarica v spalnici odgrne težke zavese in se tiho umakne. Nato vstopi druga sobarica, ki na srebrnem pladnju prinese čajnik, skodelico in pravi čaj. Čez natanko eno uro pa glavna sobarica postreže z zajtrkom: mehko kuhanim jajcem, popečenim kruhkom in kavo. Ob enih popoldne si kraljica privošči lahek obrok, kakšno zelenjavno juho, ne preveč zapečeno meso in lahko sladico. Ob petih popoldne se življenje v palači ustavi, ker je čas za čaj in sendviče. Najmanj pomembna pa se kraljici zdi večerja, zato večkrat kaj malega poje kar brez družbe.