ISKRENO

Inspiracijo črpa iz svoje spiritualnosti

N.S.
12. 9. 2019, 06.55
Deli članek:

Femme fatale žametnega glasu, kot radi pravijo maroško-francoski pevki Hindi Zahra, pravi, da se je že dvakrat zaljubila v Ljubljano, zato se konec septembra spet vrača. V pogovoru nam je zaupala vtise o Sloveniji, Marakešu in njenih glasbenih vplivih.

Tara Hadid
Svetovna glasbena senzacija, pevka Hindi Zahra.

Pevka svobodnega duha, multiinštrumentalistka in kantavtorica je vse svoje glasbene vtise ter življenjske izkušnje združila v edinstveno glasbeno kreacijo; ljubitelje glasbe je sprva obnorela s svojim čudovitim singlom Beautiful Tango, nato pa še z razprodanim prvencem Handmade, ki ga je leta 2010 izdala pri legendarni založbi Blue Note in s katerim je dosegla svetovni uspeh.

V Ljubljano se vračate že tretjič, kaj je tisto, zaradi česar imamo to čast, da še kar prihajate k nam?

Zadnji koncert v Ljubljani, ki sem ga imela v sklopu odličnega festivala Druga godba, mi je ostal v res lepem spominu. Ljubljanska publika je neverjetna, čuti se, da vaši ljudje res razumejo in čutijo glasbo. Nenehna izmenjava energije in emocij – to je tisto, kar sem si najbolj zapomnila, in res se veselim ponovnega srečanja s slovenskimi ljubitelji glasbe, veselim se vrnitve v Ljubljano, mesto mi je priraslo k srcu. Tu bom konec septembra nastopila v Cvetličarni.  

Res je lepo slišati, da vam je Ljubljana všeč, glede na to, da prihajate iz čudovitega Marakeša. Kakšen je vaš odnos do Maroka in Marakeša?

Rojena sem v južnem Maroku, tam sem živela do 12. leta, potem pa sem se preselila k očetu v Francijo. Nostalgija je v meni ostala za vedno, nikoli nisem izgubila stika s svojimi koreninami. V Marakeš sem se vrnila kot odrasla in tam živela pet let. Predvsem zato, da bi delala na sebi, na svoji spiritualnosti in svoji glasbi. To obdobje je zaznamovalo globoko razmišljanje o sebi, iskanje same sebe in odkrivanje novih poti moje avtorske glasbe. Marakeš je velik del moje osebnosti in res si želim, da bi ljudje, tudi z mojo pomočjo, začutili maroško in afriško kulturo.

Kako pa bi označili svoj glasbeni slog? Elementi maroške glasbe, blues, etno – kritiki vas opisujejo z različnimi glasbenimi žanri. Od kod dobivate inspiracijo in kdo so vaši vzorniki?

Sama dejansko želim, da se v moji glasbi čuti vpliv Maroka, hkrati pa da se v njej čutijo zahodni žanri, kot sta blues in jazz, ki močno vplivata na mojo glasbo. Na svetu je res ogromno kakovostne glasbe, ki dovoljuje črpanje navdiha. Ko sem odraščala, sem poslušala Ello Fitzgerald, Tino Turner in Whitney Houston, velik vtis pa so pri meni pustile tako ameriška in afriška črnska glasba kot orientalska, egipčanska in indijska glasba. Vsega po malem, torej. (smeh) Danes poslušam vse: od tradicionalne do klasične glasbe pa tudi novodobni trap. Obožujem raznovrstnost, meja ni!

Katere življenjske izkušnje so najbolj vplivale na vašo glasbeno kariero?

Vse, kar se nam v življenju zgodi, vpliva na nas. Vseeno pa mislim, da so prav najtežja obdobja v življenju tista, ki nas najbolj nadgrajujejo. Precej se ukvarjam s spiritualnostjo, iz katere tudi črpam svojo inspiracijo.