Elvis Kudić

Najprej MasterChef, potem Velika Britanija

R.T.
12. 9. 2017, 13.16
Posodobljeno: 12. 9. 2017, 13.19
Deli članek:

Eden izmed tistih, ki bodo v prihajajočih dneh in tednih nove izkušnje pridobivali v mednarodnem okolju, je tudi Elvis Kudić.

Arhiv
Priljubljeni kuharski mojster v družbi mentorice Gabrijele Jošt in ravnateljice Srednje gostinske in turistične šole Radovljica Marjane Potočnik.

Vsej Sloveniji poznan kot najmlajši kuharski talent v resničnostnem šovu MasterChef, sicer pa dijak Srednje gostinske in turistične šole v Radovljici Elvis Kudić, se je v septembru skupaj s svojo mentorico profesorico Gabrijelo Jošt za tri tedne odpravil v Plymouth, idilično obmorsko mesto v Veliki Britaniji na Erasmus+ izmenjavo. Tovrstno mobilnost in medkulturne kompetence v Sloveniji, kot nacionalna agencija za program Erasmus+, spodbuja CMEPIUS, Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja.

Tudi Elvis sam se zaveda, da sta mobilnost in pridobivanje znanja zunaj meja Slovenije zagotovo neprecenljiva izkušnja. »Enostavno v tem trenutku iščem čim več poti, kako priti do novega znanja, in mislim, da je tujina prava stvar, da vidiš kaj novega. Moja razredničarka, gospa Jošt, mi je še posebej svetovala, da naj se prijavim na izmenjavo. Odločil sem se za Anglijo, ker mi po jeziku najbolj ugaja, še posebej pa me zanima, kako v Angliji poteka delo v gastronomiji.« Njegova mentorica se zaveda, da vsak dijak ali študent potrebuje vsaj malo vzpodbude pri taki odločitvi, zato je tudi Elvisu svetovala in pomagala pri njegovi izbiri. Svojo vlogo v tem procesu vidi prav tako v tem, da z lastnimi izkušnjami dijake navduši, da tudi sami poskusijo nekaj novega.

Novo okolje, nove delovne navade

Poleg tega, da je Elvis prvič potoval z letalom, česar se je zelo veselil, bo to zanj tudi popolnoma nova delovna izkušnja. Čeprav približno že ve, kakšen bo osnovni potek dela, pa pravi, da se bo glede drugih stvari pustil presenetiti. »Pričakujem, da bom največ odnesel od komunikacije, primoran bom uporabljati drug jezik, kar je zelo dobro za možgane. Seveda pa upam, da bom veliko odnesel tudi na področju kulinarike. Imeli bomo proste dni, kar me še posebej razveseljuje, da si bomo lahko ogledali okolico. Mislim, da je bistvo same izmenjave tudi spoznavanje novega okolja.« Kulturnega šoka se ne boji, saj se ima za zelo prilagodljivega in odprtega človeka, ki se rad spoznava z novimi kulturami oziroma običaji.

Mednarodna sodelovanja pomembna tudi za profesorje

Niso pa samo dijaki tisti, ki pridobijo ogromno novega znanja na tovrstnih izmenjavah. Profesorica Gabrijela Jošt, ki se je kot Elvisova mentorica z njim odpravila v Anglijo, ve, da je ta izkušnja izrednega pomena tudi zanjo. Ne le z vidika promocije programa, temveč tudi zaradi strokovnega razvoja in profesionalnih kompetenc, ki jih pri takem sodelovanju pridobi. »Predvsem drugače gledam na dijake, odkar jih spremljam, včasih potrebujejo tudi pogovor, ne samo podajanje snovi. Zelo veliko mi pa pomeni, da sem lahko vpletena tudi v njihov delovni proces v tujini, saj mi kot učiteljici praktičnega pouka zelo prav pridejo nova znanja s področja turizma in gostinstva, ki jih lahko uporabim pri pouku.«

Medkulturne kompetence – dobra popotnica za življenje

Spoznavanje novega okolja ter novih ljudi, kar še posebej velja za delo v gostinstvu, je torej izredno pomembno za vsakega, ki se odpravi na tovrstno mednarodno izmenjavo, trdi profesorica Gabrijela Jošt. O medkulturnih kompetencah, katere program Erasmus+ še posebej razvija, pa pravi takole: »Delovne izkušnje so pomembne, saj zaradi tega naši dijaki tudi odhajajo na izmenjave. Se mi pa osebno zdi, da so zanje bolj pomembne medkulturne kompetence, saj jim je to dobra popotnica tudi za življenje.« S tem se zagotovo strinja Elvis, ki si želi spoznati čim več sveta, saj verjame, da »več kot vidiš, več veljaš«. Če je to za njega le prvi »delovni« obisk v tujini in jih bo sledilo še veliko, pa se bo izkazalo v prihodnosti.

30 let Erasmus izmenjav

Že trideset let mineva, odkar se je na evropskih tleh prvič zagnal program Erasmus, sedaj nadgrajen v Erasmus+. Z njegovo pomočjo se vsako leto skoraj 700.000 udeležencev odpravi v eno izmed 33 sodelujočih evropskih držav, kjer se dodatno izobražujejo, usposabljajo in udejstvujejo v enem izmed skoraj 20.000 projektov. V Sloveniji se je program mednarodnega sodelovanja, ki se osredotoča na področje izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa, začel izvajati leta 1999. Letno tako program Erasmus+ omogoča številnim slovenskim učencem, dijakom, študentom in pedagoškemu osebju, da širijo svoja obzorja in pridobivajo znanje tudi v tujini.