Zabava

Težko življenje legendarne Marilyn Monroe

Karmen Špacapan
6. 8. 2012, 14.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

5.avgusta 1962 se je svet zbudil s tragično novico. Vsi mediji so poročali o nenadni smrti hollywoodske dive Marilyn Monroe. Njeno kratko življenje se je zaključilo na najbolj tragičen možen način. Uradno samomor.

Ikona bleščečega Hollywooda se je za zmeraj poslovila, a žarometi niso ugasnili. Prisotna je še dandanes, kar 50 let po njeni smrti. 'Končala' je na zvezkih, torbicah, kozarcih, vžigalnikih, posteljninah … In na velikem platnu, kjer jo je leta 2011 v filmu Moj teden z Marilyn upodobila Michelle Williams. Če ste si ogledali film, ki je prejel zlati globus za najboljšo žensko vlogo in dve nominaciji za oskarja, ste po vsej verjetnosti vsaj enkrat pomislili: 'Ni taka kot Marilyn, … drugačna je. Nekaj ji manjka,' in res, kljub temu, da je Michelle vrhunsko odigrala in dala vse od sebe, v gledalcu ostaja neka praznina, ki jo je znala zapolniti le ona, Marilyn Monroe.

Žalostno otroštvo

Rodila se je 1. junija 1926 v losangeleški bolnišnici. Mama Gladys Pearl Monroe je deklici dala ime Norma Jeane Baker Mortenson. Mala štručka je imela dva priimka, ker je bila Gladys dvakrat poročena, prvi mož je bil Jasper Baker, drugi pa Edward Morntenson. Nihče od njiju pa ni bil dekličin biološki oče. Ta naj bi bil Gladysin sodelavec Stanley Gifford, ki je takoj potem, ko mu je Glasys povedala, da je noseča, za zmeraj odkorakal. Ko je bila Norma Jeane še čisto mala deklica, ji je mama pokazala fotografijo biološkega očeta. Igralka je celo življenje v sebi nosila spomin postavnega moškega z brki, podobnega Clarku Gableu.

Gladys je cele dneve preživljala med filmskimi trakovi, saj je bila montažerka. Domov je prihajala izčrpana, a ker je bila še mlada, si je tu in tam rada privoščila kaj zabave. Ko je bila zdoma, je svojo ljubljeno deklico zaupala mami Delli. Neke noči, ko se je Gladys nekje brezkrbno zabavala, je psihično nestabilna Della z blazino skušala za zmeraj utišati jok male deklice. To je bila kaplja čez rob. Gladys je malo dojenčico zaupala nekemu paru. Albert in Ida Bolender sta jo vzljubila in jo želela posvojiti, a Gladys tega ni dovolila. Redno jo je obiskovala in skušala z njo ohraniti čim več stikov. Uboga Gladys pa je padala vedno globlje v brezno depresije. Ko je bila Norma stara 8 let je kupila hišo in si na vrat nakopala še zelo velik kredit. Bila je popolnoma izčrpana. Po hudem živčnem zlomu so jo odpeljali v bolnišnico in tam je ostala. Diagnoza: paranoja in shizofrenija. Ob maminem vhodu v psihiatrično bolnišnico se je začelo premeščanje male Norme. Ker Gladys ni dovolila, da bi jo kdor koli posvojil, je Norma živela pri rejniških družinah. Selila se je iz ene družine v drugo. Pretrpela res veliko in bila celo zlorabljena. Deklica pa je zdržala in ko je bila dovolj stara za poroko, se je odločila, da bo začela svoje življenje. Pri 16 ih letih se je poročila z 21-letnim Jamesom Doughertyjem. 

Prva poroka in delo v tovarni

Med vojno, leta 1944 je James odpotoval na drugi konec sveta. Norma Jeane se je zaposlila kot delavka v tovarni za izdelavo letal in padal. Ženske so tako na nek način pomagale svojim moškim na fronti in prav zaradi promocije tovrstnega dela, se je nekega dne v tovarni pojavil fotograf David Conover, ki je opazil lepoto mlade delavke. Prepričal jo je, da je primerna za kariero fotomodela in Norma Jeane se je vpisala v agencijo Blue Book Modeling Agency. Tam je postala muza fotografa Andrèja de Dienesa, ki je poskrbel, da je dekle z nesrečno zgodbo končalo na naslovnicah najbolj branih revij. Normo Jeane so opazili mogotci iz filmske hiše Fox in tako so se ji odprla vrata v bleščeči Hollywood.

Rodila se je Marilyn Monroe!

Leta 1946 se je šele 20-letna Norma Jeane ločila in popolnoma spremenila življenje. Pobarvala se je v svetlolasko in zamenjala ime. Postala je Marilyn Monroe. Leta 1947 je osvojila lento najlepšega kalifornijskega dekleta in istega leta se je začela tudi njena filmska kariera. Sprva je imela le manjše vloge, a leta 1949 je odigrala svojo prvo glavno vlogo v filmu Ladies of the chorus. Hollywood jo opazi in vloge v filmih so se začele kar nizati.

Leta 1954 se je najbolj priljubljena ameriška igralka poročila z najbolj priljubljenim ameriškim športnikom. Postala je žena kralja bejzbola Joea di Maggia. Njuna poroka je bila čisto prava medijska bomba, ki pa eksplodira že leto kasneje, ko se je par ločil. 12 let starejši Joe naj bi bil pretirano ljubosumen. Marilyn se je preselila v New York, kjer se je posvetila študiju igralstva. Tam je spoznala dramatika Arthurja Millerja in se z njim poročila. Marilyn pa je iz bila leta v leto, iz filma v film manj čustveno stabilna. 'Pomagala' si je z alkoholom in tabletami in ravno zaradi teh večkrat zamujala na snemanja. Leta 1962 je velika platna osvojil njen zadnji film, The Misfits, ki ga je prav zanjo napisal mož Arthur Miller. Takoj potem se je par ločil. Marilyn je tonila, vse globlje in globlje. Snemanje njenega zadnjega filma Something's Got to Give se je spremenilo v čisto pravo moro. Igralka je konstantno zamujala, ni bila zbrana in večkrat je na snemanje prišla popolnoma omamljena. Ustvarjalci filma so jo odpustili. Mesec kasneje je umrla.

Kaj pa se je dogajalo pred njeno smrtjo?

Zadnji novinar, ki se je pogovarjal z njo je bil Richard Merryman, novinar in urednik revije Life. Richard je Marilyn srečal v juliju, ko jo je obiskal na njenem domu. Intervju je bil objavljen 3. avgusta, 1962, torej le dva dni pred njeno smrtjo. Merryman se je na intervju odpravil opremljen z diktafonom in posnel čisto vse, kar se je tistega dne dogajalo. Ob vstopu v zelo skromno opremljeno hišo mu je zastal dih. Hiša hollywoodske dive, ki je vedno živela pod žarometi, je bila zelo skromno in brezosebno opremljena. V nasprotju s tem, kar bi od take ženske pričakovali. Med intervjujem je Marilyn nenehno pila in proti koncu pogovora je bila že pošteno okajena. Merryman je na trak posnel tudi njen prepoznavni smeh, ki pa je izbruhnil ob nepravih trenutkih, kot bi z njim želela skriti hudo bolečino. Bila je ogorčena, razočarana nad velikani filmske industrije. To je bil njen zadnji intervju, ki ga je Merryman v celoti posnel ter po njeni smrti posredoval v eter. Pogovor z divo je tako pristal tudi na portalu YouTube, kjer lahko čisto vsi slišimo njene zadnje besede.

Teorije zarote

Smrt legendarne igralke pa je bila že takoj ovita v tančico skrivnosti. Uradno naj bi šlo za samomor. Po obdukciji, ki so jo tedaj opravili, naj bi vzela kar 50 tablet za spanje Nembutal. Med obdukcijo pa v njenem želodcu niso našli sledi tablet in to je še bolj podžigalo zagovornike teorije o umoru. In zakaj bi sploh to krasno žensko kdo hotel umoriti? Njeno smrt so že takoj začeli povezovati z nevarnimi razmerji, ki jih je imela z moškimi družine Kennedy. Nikoli pa ni bilo dokazano, da se je res zgodil umor. Res pa je tudi, da nikoli ni bilo povsem dokazano, da je Marilyn storila samomor. Dejstvo je, da je umrla v sobi golih sten, v roki je imela telefonsko slušalko in na nočni omarici kup zdravil. Truplo je pred prihodom policistov nekdo premaknil in kraj smrti ni bil nikoli primerno zavarovan. Vse to še dandanes buri duhove …

Življenje seksi simbola je bilo zelo težko. Toni Curtis je v nekem intervjuju celo povedal, da se je za večino vlog na začetku kariere morala zelo dobro potruditi in to med rjuhami. Spomini na otroštvo, mešani z občutkom manjvrednosti in zavedanjem, da je v očeh velike večine ljudi le seks simbol, za 'prijatelje' pa le sredstvo kako do prepoznavnosti, jo je spravilo na rob. Marilyn je bila odvisna od ljubezni in samopotrditve … Ker tega ni imela je izhod iskala v tabletah in alkoholu in njena pot se je tragično končala pred 50 leti, 5. avgusta, 1962, ko je bila stara le 36 let. 

Bi se rade naličile kot slavna diva?