FURS je objavil, katera področja bodo pod drobnogledom v letu 2021

K.A.
15. 3. 2021, 12.17
Posodobljeno: 7. 6. 2022, 10.35
Deli članek:

FURS vsako leto objavi seznam področji in panog v gospodarstvu, ki jih bodo njihovi finančni inšpekcijski nadzorniki podrobneje obravnavali v tekočem letu.

https://www.kuhinje-erjavec.si/
Življenje se odvija v kuhinji

Z letnim načrtovanjem zagotavljajo sistemski nadzor zavezancev, pripravi pa se z analizo tveganja in objektivnimi kriteriji, ki upoštevajo načelo enakomernega izvajanja inšpekcijskega nadzora vseh zavezancev za davek in načelo pomembnosti davka, ki ga zavezanec za davek prispeva v javnofinančnih prihodkih.

V letošnjem letu so se usmerili v odkrivanje in zmanjševanje obsega davčnih in carinskih utaj. Trudili se bodo tudi, da bi izboljšali prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti, tako kot so to počeli že preteklih letih.

Glede na trenutno zakonodajo in obseg paketov pomoči, ki jih je vlada izdala za boj s posledicami Covida-19, pa bodo njihove lupe usmerjene tudi v nadzor nad uveljavljanjem prejetih pomoči in oprostitev prispevkov za socialno varnost.

Pomembnejša področja, ki bodo letos posebej pod drobnogledom, so še:

  • področje DDV, nadzor davka od dohodkov pravnih oseb, davkov in prispevkov od dohodkov fizičnih oseb, dohodnine in druge dajatve,
  • družbe, ki prenehajo po skrajšanem postopku,
  • investicijske olajšave,
  • olajšav v raziskave in razvoj,
  • zavezanci, ki poslujejo z davčnimi oazami (tudi nadzor izpolnjevanja obveznosti poročanja o čezmejnih aranžmajih),
  • transferne cene pri zavezancih s prenizko davčno osnovo in pri tistih z večjim obsegom transakcij s povezanimi osebami
  • elektronsko poslovanje (ustreznost registracije tujih subjektov, ki poslujejo preko spleta v Sloveniji.

Več novic lahko preberete tudi na https://unija.com/sl/vse-novice/