Svet

Premierka bo še štiri leta

STA/M.J.
17. 12. 2013, 12.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Angela Merkel danes začenja tretji mandat na čelu nemške vlade. Tako kot v svojem prvem mandatu bo tudi naslednja štiri leta na čelu velike koalicije s socialdemokrati. 59-letna Merklova si je v več kot dve desetletji dolgi politični karieri prislužila vrsto vzdevkov. Njen mentor, nekdanji kancler Helmut Kohl, jo je na primer klical deklica (Mädchen), po osmih letih na čelu največjega evropskega gospodarstva pa se je je najbolj prijel vzdevek mami (Mutti).

Reuters

"Za ljudi je nekakšna mati naroda, za roko jih vodi skozi krizo in doslej so imeli le dobre izkušnje," skrivnost t. i. fenomena Merkel pojasnjuje politolog Oskar Niedermayer s Freie Universität Berlin. "Nemcem so všeč ljudje, ki ne polarizirajo, ki pomirjajo, ki dajejo občutek, da bodo poskrbeli zanje," nadaljuje.

Je zelo pragmatična, racionalna, brez odstopanj in pretresov, obenem pa zelo spretna in organizirana. "Njena politika je neopazna, a enostavno funkcionira. Ni stvar v tem, da jo ljudje ljubijo, enostavno so z njo zadovoljni," dodaja Richard Hilmer z enega glavnih javnomnenjskih inštitutov v Nemčiji Infratest Dimap.

"Saj me poznate. Morda boste ugotovili, da potrebujem kar precej časa, da se za nekaj odločim, a dobro premislim, preden nekaj naredim, in to ima svoje prednosti," je leta 2005 o sebi povedala Merklova.

Hči protestantskega pastorja se je rodila leta 1954 v bližini Hamburga. Kmalu se je družina preselila v majhen kraj Templin v tedanji Vzhodni Nemčiji. Študirala je fiziko, nato pa pri 35 letih - v času, ko se je rušil Berlinski zid - kot članica krščansko-demokratske CDU zakorakala v aktivno politiko.

Čeprav je bila kot ženska, protestantka in Vzhodna Nemka v pretežno moški in konservativni stranki "outsider", jo je kmalu opazil kancler Kohl. Najprej je postala ministrica za ženske in mladino, nato za okolje, leta 2005 pa prva nemška kanclerka. Medtem je leta 2000 prav tako kot prva ženska stopila na čelo CDU in od takrat stranko počasi modernizira in pomika nekoliko bolj v levo.

O njenem zasebnem življenju je znanega le malo, kar ustreza tako njej kot nemški javnosti, ki tradicionalno visoko ceni zasebnost. Je žilava, v Bruslju se po 27 ur brez premora trdo pogaja o reševanju evra in v treh dneh prepotuje pol sveta. Joče zelo redko, nazadnje naj bi v službi jokala pred 20 leti, ko je bila še Kohlova ministrica.

Poleg "železne lady" zaradi primerjav z Margaret Thatcher so jo klicali tudi "teflon", saj se je ne prime prav nobena afera, čeprav so te v minulih letih odnesle že vrsto njenih tesnih sodelavcev.

Revija Forbes jo je izbrala za najmočnejšo žensko na svetu, Nemci jo obožujejo, ponekod v tujini pa jo zaradi njene stroge politike reševanja evra sovražijo in ji rišejo Hitlerjeve brčice.

Merklova je pred volitvami zatrdila, da namerava končati svoj tretji mandat na čelu vlade. Kljub temu pa je vse več ugibanj o njenem nasledniku oziroma naslednici na čelu krščanske demokracije. V zadnjem času najpogosteje omenjajo Ursulo von der Leyen, ki bo v novi vladi vodila obrambno ministrstvo.