Zimski športi

Računajo na Kranjca in Valenčiča

STA/J.P.
5. 3. 2014, 16.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kranjska Gora bo ob koncu tedna gostila tekmi svetovnega pokala alpskih smučarjev za že 53. pokal Vitranc. Marljivi gorenjski prireditelji opravljajo še zadnja dela na poligonu in v ciljni areni tekmovanja, na katerem se bodo za poslednje stopničke pred sklepnim dejanjem sezone v Lenzerheideju merili alpski smučarji v veleslalomu in slalomu.

Arsen Perić

"Zaenkrat gre vse po planu. Trenutno 150 sodelavcev postavlja zaščitne ograje ter ciljno areno. Za turiste smo smučišče že zaprli, prehod je možen le še prek slalomskega starta," je sklepne dejavnosti predstavil vodja tekmovanja Aleš Vidic.

"Kljub pretoplemu vremenu smo trenutno brez skrbi, kajti baza snega, ki je bila narejena že pred desetimi dnevi, je toliko trda, da bo omogočala dobre pogoje za tekmovalce. Dobra je tudi vremenska napoved, od danes naprej pričakujemo jasne noči, kar pomeni, da bo podlago še malo stisnilo in se nam obetajo lepe tekme, brez težav bomo lahko izpeljali tudi petkov uradni trening," je napovedal prvi mož tekmovalnega odbora.

V Kranjski Gori so minuli četrtek dobili zeleno luč za izvedbo 53. pokala Vitranc. "Svoje delo na tekmovalni progi smo opravili še pred prihodom snežne kontrole Mednarodne smučarske zveze. V začetku prejšnjega tedna smo namreč izkoristili nekaj dni hladnega vremena, s temperaturami pod lediščem in jasnimi nočmi. Takrat smo z ekipo 30 ljudi v dveh dneh celotno progo polili z vodo ter pod pritiskom vbrizgavali vodo v podlago, ponoči je pa nato svoje naredil še mraz, tako da je šel mraz v globino, kar je bilo odločilno za bazo ter utrditev proge za samo tekmovanje. Potlej smo lahko nekoliko mirneje spali," je dodal Vidic.

Slovenska ekipa za tekmi v Kranjski Gori bo znana v petek na novinarski konferenci v Kranjski Gori.

V ospredju tekmovalnega zanimanja bodo nosilci olimpijskih kolajn, vključno z gospodom veleslalomom Američanom Tedom Ligetyjem in avstrijskim veteranom Mariom Mattom, ki je v Sočiju osvojil slalomsko zlato kolajno. Prav tako pa se bo odvijal tudi boj za odločilne točke v skupnem seštevku za veliki kristalni globus. Prednost Norvežana Aksla Lund Svindala pred drugouvščenim Avstrijcem Marcelom Hirscherjem znaša 77 točk, vitranška statistika pa je bolj v prid Avstrijcu kot Norvežanu.

Slovenci bodo napadali iz ozadja, v ospredju bosta Žan Kranjec v veleslalomu in poslavljajoči se veteran Mitja Valenčič v slalomu: "Pričakujem, da se bodo naši tekmovalci dobro borili. V Kranjski Gori smo jim omogočili štiri dni treninga na tekmovalnem poligonu, ko so imeli odlične pogoje na takšni podlagi, kot bo na tekmovanju. Upam, da so dobili smučišče v noge ter da bo Kranjec prišel v finale in naredil odmeven rezultat, od našega borca Valenčiča pa, da v slaloma še kaj naredi."

"Vreme bo naklonjeno vsem, ki bi si radi tekmovanje ogledali v živo. Pričakujemo namreč toplo spomladansko vreme, škoda je le, ker bosta v Sloveniji dve vrhunski prireditvi naenkrat, ob pokalu Vitranc še svetovni pokal v biatlonu na Pokljuki in si bomo morali deliti gledalce," je še dejal Vidic.

Slovenska ekipa za tekmi v Kranjski Gori bo znana v petek na novinarski konferenci v Kranjski Gori. Slovenija kot gostiteljica tekmovanja ima v slalomu in veleslalomu na voljo po šest mest. "Imen še ne morem razkriti. Na start bomo dali najbolj pripravljene tekmovalce, ki bodo sposobni oddirkati na takšnem tekmovanju, zato ni nujno, da bomo zapolnili celotno kvoto. Želim si, da tekmovalci pokažejo svoje najboljše vožnje ravno tu, kjer smo doma in kjer se najboljše počutimo ter najbolj poznamo teren. Čim boljše rezultate pa si želimo doseči tudi zaradi naših navijačev," je dejal glavni trener moških ekip Miha Verdnik.