Zimski športi

Fak z visokimi cilji, Gregorinova z velikimi vprašanji

STA/M.J.
5. 3. 2014, 14.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Od četrtka do nedelje bo Pokljuka gostila prvo poolimpijsko biatlonsko tekmo svetovnega pokala. Med Slovenci visoke cilje izpostavlja Jakov Fak, ki na OI v Sočiju ni dosegel vseh svojih ambicij. Velike želje ima tudi bronasta z iger Teja Gregorin, ki pa po bolezni ve, da ni 100-odstotno pripravljena, a upa, da bo vsak dan bližje najboljšim.

STA

Jakov Fak je pred sezono na olimpijskih igrah v Sočiju načrtoval medaljo. Kasneje mu je načrte prekrižala poškodba rame in bolezen, zaradi katere je bil njegov odhod na igre na Kavkazu celo pod vprašajem. Na samih igrah je bila forma nato vsak dan boljša, prišel je celo do četrtega mesta, a za odločilni korak na zmagovalni oder so se igre končale nekaj dni prezgodaj. "Priložnosti, ki jih zamudiš, se ne vrnejo. To je tragedija človekovega življenja, a je tudi s tem treba znati ravnati," pravi Fak.

Slovenski reprezentant poudarja, da se na dosežke na igrah ne ozira več. "Gledam le še naprej. Tam nisem dosegel, kar sem si želel in zdaj gledam enostavno naprej." Na Pokljuki si želi izboljšati 21. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer je pristal po zdravstveno ponesrečeni sezoni, zato se je na Pokljuko dobro pripravil: "Pogoji so bili odlični. Večino časa sem preživel na treningu. Na naslednjih treh postajah svetovnega pokala moram popraviti letošnje uvrstitve."

Reuters

Da na Pokljuki zmore, je dokazal lani z drugim mestom v tekmi s skupinskim startom, leto pred tem je zmagal v sprintu. "Lepo se je spomniti dosežkov, a vsako leto so nove tekme in narediti je treba nove uvrstitve," pa odgovarja tekmovalec, ki je vesel, da ga je na mestu najbolj obleganega slovenskega tekmovalca trenutno zamenjala Teja Gregorin. "Teji res privoščim vse to. Vesel sem njenih dosežkov. Prav ona si jih najbolj zasluži, saj so se ji stopničke leta izmikale in ravno na pravem mestu ji je uspelo."

Ob Faku bodo v moški konkurenci nastopili še Klemen Bauer, ki je vedno sposoben presenečenja, veteran Janez Marič in Peter Dokl, ki je bil najboljši v internih slovenskih kvalifikacijah za četrto mesto v slovenski ekipi. Janez Marič ob tem napoveduje, da bo Pokljuka njegov zadnji nastop, a njegov "cimer" Fak pravi, da v to sploh ne verjame, o spominih na Mariča iz preteklih let pa: "Ko sem začel trenirati na Pokljuki, sam pozorno spremljal vsak njegov gib in se skušal od njega kaj naučiti."

Reuters

Glavna zvezdnica Teja Gregorin, bronasta z olimpijskih iger v Sočiju, se nastopa kar malo boji, saj ni v 100-odstotni formi, ker je neposredno po prihodu z iger zbolela in pred Pokljuko opravila tako rekoč le en pravi trening. "A to je domače prizorišče, domača publika in upam, da bom ustrelila kot znam, tekaško pa se bom potrudila, da ne bom preveč zaostala," pravi tekmovalka, ki je v sredo uspešno prestala testni trening.

"Pred sezono sem imela cilj, da na Pokljuki naredim odličen rezultat, kar zdaj ne bo možno. Nisem obupana, na tekmo bom šla kot na zmago, potem bomo pa videli, kam lahko pridem," pravi tekmovalka iz Ihana, ki je dodatno samozavest dobila z olimpijsko medaljo, a opozarja: "Dvomim, da mi to lahko pomaga pri fizični pripravljenosti. Sama upam, da bom lahko malo stopnjevala formo in da bo iz dneva v dan boljše."

Majhna prednost bo dobro poznavanje prog na Rudnem polju, kjer so Slovenci "skorajda na ti z vsako smreko": "Če je tekmovalec dobro pripravljen, nima težav. Mi seveda poznamo vsak meter, a pozimi tukaj ne treniramo prav veliko, ker smo na tekmovanjih. Je pa res, da smo tukaj zelo veliko poleti, rolkarska steza pa je nekoliko drugačna kot je proga pozimi. Bomo videli."

Gregorinova pa bo imela ob olimpijski medalji še eno, prav tako pomembno vzpodbudo: "Prišli bodo moji domači, najožji sorodniki. Upam, da bom lahko pokazala, kaj lahko naredim. V sam vrh zaradi bolezni ne bom ciljala. Po Sočiju sem opravila dva lahka treninga, nato en malenkost hitrejši trening in eno krajšo tekmo. Izguba je velika, a je posebno zadovoljstvo nastopiti pred svojimi navijači."

Podobno kot Gregorinova je močno načetih še nekaj tekmovalcev. Manjkal bo denimo Avstrijec Christoph Sumann, pa Nemca Andreas Birnbachjer in Simon Schempp, a slednji upa, da bo nared do nedeljske tekme s skupinskim startom.